Sommigen van jullie hebben echt een mega spurt gemaakt in herstel, anderen doen er iets langer over. Helemaal niet erg. Iedereen heeft haar eigen weg te gaan. Ik hoop dat er ook bij jou een beginnende groei is van iets wat hoop heet, geloof en vertrouwen. In jezelf, in anderen, in het leven. Ergens weten dat je het zonder eetstoornis aan kan. Ergens weten dat het leven zonder eetstoornis veel leuker kan zijn. Ergens weten dat ook jij die ommekeer kan maken, heel soms in een keer, vaker nog in 1000 keer;-). Maar belangrijker nog, je hebt ergens een beslissing genomen om beter te willen worden, of al is het alleen maar door niet terug te willen naar hoe het was. Dat is de eerste en de allerbelangrijkste, meest wezenlijke keuze die je kon maken. Daarna is er geen weg meer terug!

En het fijne is, deze keuzes kun je keer op keer maken. Je sluit dan deuren en kieren en wegen terug. Je kunt niet anders dan vooruit. Stap voor stap. En soms een terug.

Jij hebt je eerste stap(pen) gezet, de eerste hordes genomen. De eerste sprong in het diepe, de zure appel. De eerste treden gezet in het leven. Je hebt ongelooflijk veel moed getoond door te springen al wist je niet waarin. Want weet je: je hebt stiekem vertrouwd op jezelf! En terecht. Ergens diep van binnen wist je dat je het in je hebt. Dat je krachtig, inventief, creatief en flexibel bent. Lief en slim. Dat je humor hebt, of andere kwaliteiten. Dat je eigenschappen bezit die anderen graag mogen. Dat je gezien en geaccepteerd zou worden. Ergens weet je dat je niet leeg en onbeholpen bent. Misschien onwennig, en onbekend, en wellicht nog wat klungelig. En wat geeft het? Zijn wij niet allemaal hetzelfde? Hoog of laag, man of vrouw, rijk of arm, dik of dun, mooi of lelijk. Allemaal op zoek. Vallen en opstaan. Huilen en lachen.

Meestal wordt het er na dit besluit niet direct gemakkelijker op. Zonder eetstoornis om het leven weg te houden, voelt het kaal en kwetsbaar. Moet je aangaan wat er aan te gaan is. Moet je uitvechten wat er uit te vechten is en uitzoeken wat uitgezocht moet worden. Die weg is in het begin niet makkelijk. Maar geef niet op. Uiteindelijk zul je de vruchten plukken van je moedige besluit. Geef niet op voordat je mag oogsten. Voel de winst van je dappere gevecht, al is het soms maar heel klein en alleen zichtbaar voor jezelf. Maar onderschat het niet, het is de lifeline die je verbonden houdt, die je bij de les houdt, die je op de route houdt. Die het de moeite waard houdt en die je altijd bij je zult hebben en uit kan (laten) gooien.

Dat het leven niet altijd over rozen gaat weten we allemaal. Maar het leven is zoals het is. Tja… Niet controleerbaar, niet te sturen. Maar juist daardoor ook verrassend. Met nieuwe ervaringen, nieuwe mensen, nieuwe ontdekkingen die je weer een spiegel naar jezelf geven. Zie ik mijzelf door jou. En vergeet niet, ook de dalen en de zwarte zijden heb je nodig om de pieken en de lichte kanten te kunnen ervaren. Zoals nat niet zonder droog bestaat en recht niet zonder krom. Jij had geen goede eigenschappen als je ook niet een paar minder leuke hebt. Accepteer dat nu maar. Het maakt het allemaal veel leuker en lichter, veel draaglijker, veel relaxter. Het hoeft niet allemaal meer zo nodig. Het is goed zoals het is. Laat je maar meevoeren en absorbeer je reis, in plaats van tegen de stroom te willen zwemmen. Want dan kom je niet verder dan hetzelfde punt en zul je gelijkertijd doodmoe worden. Bevrijd jezelf. Het is een keuze.

Het leven, opgroeien, volwassen worden (voor wat dat inhoudt) is een oneindig proces van vallen en opstaan en elke keer weer bij mogen leren. Over jezelf. Over wie je bent en wat je wilt. Wat je kunt en niet. En daarin berusting vinden. Accepteren dat je nooit perfect zal worden. Dat je fouten mag/moet maken, dat imperfect juist leuk en eigen is. Dat je eigenaardig mag zijn, uniek en authentiek. Dat je met elke stap die je durft te zetten wijzer wordt, meer ervaren, meer toegerust, meer bekend met alles en iedereen. In jezelf en om je heen.

Beschouw de ontdekkingstocht naar jezelf als nooit saai, nooit opgedroogd. Maar als een onuitputtelijke bron die je steeds weer nieuwe inspiratie zal geven. Nieuwe perspectieven biedt. Die altijd maar weer nieuwe beloftes, mogelijkheden en kansen creëert. Zie je persoonlijkheid als iets om trots op te zijn. Wat jou jóu maakt en niet hetzelfde als je buurvrouw. Wees trots op wie je bent, op alles wat je bent. Ook de mindere dingen want zij maken onderdeel uit van jouw complete unieke jou. Zonder die mankementen of onvolkomenheden zou jij niet jij zijn.

Ik hoop en vertrouw erop dat je vriendjes zult worden, zijn of blijven met jezelf. Want echt dan ben je heel rijk, heel samen, heel gevoed, HEEL….

Het ga jullie goed!

Carmen Netten