Skip to main content
search

Een cliënt van Human Concern keek vorige week naar een uitzending van Jinek waar Fajah Lourens haar nieuwe boek presenteerde. Naar aanleiding van dit boek en Fajah’s uitspraken, schreef ze een openhartige brief naar haar:

Beste Fajah,

Ik schrijf je deze brief naar aanleiding van de uitzending van Jinek. Daar was je aanwezig en vertelde je over jouw boeken.
Allereerst wil ik je zeggen dat dit geen brief is waarmee ik je boeken of je leefstijl wil afkeuren. Maar, ik schrok wel van de uitspraken die je bij Jinek deed. Vooral omdat je een inspirerende vrouw bent en wil zijn voor veel jonge meiden en vrouwen. Maar na het zien van de uitzending maakte ik me spontaan zorgen.

Zo vertelde je aan Eva Jinek dat een vrouw gemiddeld 1300 tot 1400 calorieën nodig heeft en omdat de meeste vrouwen méér calorieën binnenkrijgen, ze te dik zijn. Ik kan mij voorstellen dat je na het teruglezen van deze uitspraak denkt dat het niet zo heel handig is dat je dat hebt gezegd. Graag geef ik je een voorbeeld uit eigen ervaring:

Ik ben een vrouw van 20 jaar en het afgelopen jaar at ik gemiddeld 1200 calorieën per dag, ik sportte en studeerde met regelmaat. Ik viel in korte tijd erg veel af en mijn lichaam ging kapot van binnen.
Ik was alleen maar bezig met afvallen en het tellen van calorieën, terwijl mijn klasgenoten biertjes dronken en bij de McDonald’s aten. Daar zat ik dan, op weg naar een ‘Killerbody’, letterlijk.
Genieten deed ik ook niet meer hoor, ja, van mijn dunne lichaam wel, maar een leuker persoon werd ik niet. Ik begon hiermee, omdat ik mezelf ook te dik vond en ik hartstikke onzeker was. Feitelijk had ik gewoon een gezond gewicht, maar zelf voelde ik dit anders.

Ik vertel je dit, omdat je bij Jinek ook vertelde dat je een hele hoop mailtjes krijgt van vrouwen die ongelukkig zijn met hun lichaam. Het is mooi dat je deze vrouwen wil helpen. Maar gelukkig worden door een lichaam is een illusie. Daar ben ik na al deze jaren wel achter gekomen. Het is ontzettend lastig om te zeggen waarom iemand ‘wat zwaarder’ is. Genetische aanleg, stofwisselingsziekte, het kan door van alles komen. Natuurlijk is een gezonde leefstijl hartstikke fijn en gezond, maar op het moment dat je puur je focus op je lichaam legt en je eigenwaarde en hier vanaf laat hangen, kan het denk ik gevaarlijk en obsessief worden. De weg terug naar échte gezondheid is wanneer je in een eetstoornis zit ontzettend moeilijk.

Fajah, ik hoop dat je voortaan wat beter nadenkt voordat je je uitlaat. Je hebt misschien wel te maken met kwetsbare, jonge meiden. Ik hoop heel erg dat hen het lot van anorexia of wat dan ook bespaard blijft. Want je kunt dan wel een mooi lichaam hebben.. het echte leven en jezelf raak je kwijt. Schoonheid komt van binnenuit, toch? Benadruk dan ook allebei.

Daarnaast is een avocado ook hartstikke gezond. Ik neem aan dat je de beste bedoelingen hebt met dit boek; ga daarom dan ook uit van gezond eten en een gezond lichaam en niet zo caloriearm mogelijk. Want dat Fajah, zijn compleet verschillende dingen.

Ik zou het super vinden als ik een reactie hierop krijg en natuurlijk succes met alles wat je doet!

Groet,

Een cliënt van Human Concern

PS. Ik hoop dat je mijn brief serieus neemt 🙂

P.P.S. Ik gun je dat je minder streng voor jezelf bent.

Lees ook: Wederom discussie over boek ‘Killerbody

Leave a Reply

Close Menu