Skip to main content
search
Blogs

Blog cliënt Jos: ‘De juiste snaar’

By 24 februari 2016No Comments

De zachte klanken aaien als een troostende hand langs mijn rug. De bas dreunt en laat tranen over het randje van mijn oog rollen, via mijn wangen naar beneden. Natte druppels op mijn shirt. Mijn stem schreeuwt mee met de zanger die vol overgave zijn woorden mijn wereld in zingt. En ik dans en dans en dans. Op de vrolijke deuntjes, de fluitende melodieën, op het geluk.

Een jaar lang heb ik geen muziek kunnen luisteren. Het raakte te veel. Want dat doet muziek, raken. Het laat je huilen bij verdriet en lachen bij blijdschap. Het laat je alle woede eruit schreeuwen als dat even nodig is. Het laat je dansen met vrienden of romantisch zwijmelen met degene van wie je houdt. Toen er te veel verdriet was, te veel eenzaamheid en angst, wilde ik geen klanken horen die deze emoties naar boven brachten. Geen ritmes die mij door elkaar schudden, die mij wakker maakten. Maar nu, nu is muziek weer mijn vriend, een medestander. Dus ik dans weer, zing weer, speel weer vol passie op mijn piano. Er is alleen altijd één probleem. Namelijk om precies de goede muziek te vinden bij mijn gevoelsleven op dat moment.

Misschien herkennen jullie het wel. Je bent verdrietig, maar in de supermarkt draaien ze ontzettend blije muziek. Je ziet de band al helemaal voor je. Uitgedost in kleurige Hawaii T-shirts en bloemenjurkjes. Huppelend over het strand terwijl ze je proberen op te vrolijken met hun springende deuntjes. En oké, eerlijk is eerlijk, het werkt. Je voet schuifelt al een beetje heen en weer over de witte tegels in het pad met vijftig soorten hondenvoer. Wat je daar doet, weet je eigenlijk ook niet. Je hebt geen hond. Je staat daar omdat je je verloren voelt en eigenlijk nodig een potje moet janken. Janken op muziek waarin een knappe man die midden in zijn midlifecrisis verkeert, je tegemoet komt door te zingen hoe rot de wereld is en hoe zielig we wel niet zijn. Een paar dagen later ben je gelukkig weer opgeknapt. Je depressieve muzieksessies heb je gehad en alles loopt weer even op rolletjes. Nou vooruit, niet per se perfecte ronde rolletjes, maar ze zijn wel weer vierkant in plaats van plat. Je hebt net je rijbewijs gehaald en die leuke jongen heeft je op date gevraagd. Je zet de radio aan. Klaar voor een blij dansje door de kamer. Alleen voor jouw ogen bestemd. Klik, Damien Rice, 9 Crimes.

Om dit soort taferelen te voorkomen, heb ik van de week alle muziek die ik leuk vind op papier gezet en ingedeeld onder verschillende gemoedstoestanden. Zelf ben ik soms namelijk ook een uur aan het zoeken om de juiste snaar te vinden. Maar als je de goede vindt, kan muziek zoveel voor je betekenen. Het kan troosten, blij maken, opluchten. Het kan ervoor zorgen dat je jezelf terugvindt. Juist omdat het je door elkaar schudt. Je wakker maakt. Nu alleen nog mijn lijstje aan de supermarkt doormailen.Mijn lijstje

Voor al mijn vreugdedansjes:
Sam Means – “Yeah Yeah”
Sufjan Stevens – Bijvoorbeeld: “Chicago”
Paolo Nutini – “Alloway Grove” of “New Shoes”

Als ik ongegeneerd wil huilen:
Thomas Dybdahl – “From Grace”
Sigur Ros – “Saeglópur” (met clip!)
William Fitzsimmons – “Everything has Changed”

Voor geruststelling, troost of gewoon omdat ze zo fijn zijn:
Ásgeir – Album: “In the Silence”
Jónsi – Bijvoorbeeld: “Tornado”
Jónsi & Alex – Bijvoorbeeld: “Indian Summer”
Rachel Sermani – “Breathe Easy” of “Eggshells”
Death Cab for Cutie – “Transatlanticism” of “A Lack of Color”
Sufjan Stevens – “The Only Thing” of “John Wayne Gacy, Jr.”
Benjamin Francis Leftwich – Album: “Last Smoke Before the Snowstorm”
Sting – Bijvoorbeeld: “Fields of Gold”, “Fragile” of “If I Ever Lose My Faith in You”
Sóley – Bijvoorbeeld: “Pretty Face”, “Smashed Birds” of “I’ll drown”

Wanneer ik even alles eruit wil schreeuwen of dansen:
Lamb – “Gabriel”
Goo Goo Dolls – “Iris”
Live – “Run to the Water”
Jimmy Eat World – “Hear”
Pearl Jam / Eddie Vedder – Bijvoorbeeld: “Black” of “Hard Sun”
Racoon – Bijvoorbeeld: “Blue days”, “No Story To Tell” of “Don’t Hold Me Down”

Als ik los ga op de piano:
Ludovico Einaudi – Bijvoorbeeld: “I Giorni” of “Nuvole Bianche”
Alexander Desplat – “The Meadow”

Wat is jouw favoriete muziek per stemming? Geef je reactie hieronder of op onze Facebookpagina.

Leave a Reply

Close Menu