Skip to main content
search

Een brief aan mijn eetstoornis

Toen Daphne tijdens haar opleiding Stand-,winkel-, decorbouw en product vormgeving de opdracht kreeg om een product te creëren wat haar dierbaar is, verzamelde ze al haar moed en koos ze haar eetstoornis als onderwerp. “Want als ik eerlijk ben was mijn eetstoornis mij ooit heel dierbaar. Het heeft me door periodes heen geholpen het hielp mij met dealen met mijn emoties. Ook al was dit niet de juiste manier. Buiten dat de eetstoornis mij dierbaar was is de weg naar de gezondheid mij ook dierbaar.”

Het eindresultaat is een filmpje geworden waarin Daphne afscheid neemt van haar eetstoornis. “Je kunt wel zeggen dat ik op de middenlijn stond toen ik aan dit project begon. En het mooie is dat dit project mij meer naar de gezondheid heeft getrokken. Ik besloot om een afscheidsbrief naar mijn eetstoornis schrijven en dat is waar dit filmpje over gaat. Mijn afscheidsbrief naar mijn eetstoornis. Het is voor mij een reminder van waar ik ooit begon en waar ik nu naar toe ga.”

Daphne is cliënt bij Human Concern en herstellende van boulimia nervosa purgerend type. “Ik ben al goed op weg en het purgerende kan ik al doorstrepen. Maar de strijd met mijn gevoel en gedachtes gaan door. Maar voor de strijd ben ik niet bang het kan namelijk alleen maar mooier worden ook al moet je daar diep voor gaan. Iets wat ik iedereen ook graag mee zou willen geven.”

Bekijk het filmpje:

JA tegen mijn gezondheid
“Het filmpje heeft mij zelf heel erg geholpen bij het herstel proces. Voor mij was het echt een afscheid naar mijn eetstoornis, ook al is deze nog niet helemaal verdwenen. Hiermee heb ik ja gezegd tegen mijn gezondheid. Het is vooral de eerlijkheid die mij heeft geholpen. In dit filmpje ben ik eerlijk geweest naar mezelf en de mensen om mij heen.”

Daphne hoopt met het filmpje ook anderen met een eetstoornis te helpen. “Wat ik anderen graag wil mee geven is dat ik je begrijp en dat je niet alleen bent. Je mag best zeggen dat het slecht gaat of dat je je kut voelt als dat zo is. Het is ook verschrikkelijk en misschien vraag je je soms ook af: waarom ik? En vergeet nooit hoe sterk je bent als je wel durft te laten zien hoe je je voelt. Want in deze maatschappij is het bijna normaal dat je je gevoelens verbergt.”

Strijd die je gaat winnen
“Ik wil dat je je beseft dat het zo sterk van je is dat je het in de ogen aan durft te kijken en dat je elke dag weer met een nieuwe dag begint, met een nieuwe strijd. Een strijd die je gaat winnen, geloof erin dat het kan! Zoals ik in het filmpje ook zeg: and you know what? Everything I see now is even prettier than it was before. Want je hebt gezien hoe donker het ook kan zijn. Ik wil je moed geven om deze strijd aan te gaan en door te zetten. Want ook al denk je dat het je vriend is en was je eetstoornis dat soms ook. Dit is een vriend die je moet laten gaan. En ook al denk je soms dat je er niet sterk genoeg voor bent weet dan dat ik in je geloof. En vertrouw me dan als ik zeg dat je ook in jezelf gaat geloven!”

Leave a Reply

Close Menu