Blogs

Ervaringsdeskundige Chiara: “Die vier jaar wérd ik geleefd”

By 1 mei 2017 No Comments

Chiara (21) studeert Psychologie en is ervaringsdeskundige op het eetstoornis forum Ikookvanmij.nl.

Welke ervaring heb jij met een eetstoornis?
“Van ongeveer mijn veertiende tot mijn achttiende heb ik rondgelopen met een eetstoornis. In die tijd wisselden betere en slechtere periodes elkaar af, maar was het wel altijd aanwezig. Ik moet eerlijk bekennen dat ik moeilijk een concrete en duidelijke omschrijving kan geven, omdat ik bijna altijd ergens anders was dan ‘in het moment zelf’. Ondanks dat ik een heleboel leuke, lieve vrienden en activiteiten in mijn dagelijks leven had, kreeg ik daar weinig van mee. Achteraf lijkt het bijna alsof ik die vier jaar niet heb geleefd, maar werd geleefd.”

Hoe ziet jouw leven er zonder eetstoornis uit?
“In alle aspecten is mijn leven – in positieve zin – enorm veranderd. Hoewel ik ook tijdens de eetstoornis van alles bleef doen, kon ik er niet oprecht van genieten. Dat is nu zeker anders! Het leven zelf kost zonder eetstoornis gewoonweg veel minder moeite. Ik geniet van mijn studie, vriendschappen en zelfs weer van eten. Iets wat ik jaren geleden eigenlijk niet meer mogelijk achtte.”

Jij bent hersteld. Wat vertel je mensen die niet geloven dat je van een ES kunt herstellen?
“De gedachte dat een eetstoornis niet over kan gaan is iets wat ik heel erg herken uit mijn eigen eetstoornistijd, maar wat ik bij deze echt wil tegenspreken. Hoewel het hartstikke eng is om te herstellen, is het absoluut mogelijk. Ik denk dat ik vroeger die angst verwarde met het idee dat het niet zo kunnen en dat het altijd zo zou blijven. Ergens was het ook best wel ‘veilig’ om te denken dat het niet beter kon en zou worden. Pas toen ik in het diepe sprong en voor herstel koos merkte ik hoe krom die gedachte was geweest. Voor de eetstoornis kon ik ook genieten van eten, dus waarom kon dat daarna ineens niet meer? Het klinkt misschien cliché, maar er is leven na de eetstoornis. Ook in dat leven kan je je weleens rot of angstig voelen, maar zonder eetstoornis kun je dit juist beter aan.”

Chiara is ervaringsdeskundige op Ikookvanmij.nl.
Stel haar of een van de andere ervaringsdeskundigen en oud-cliënten een vraag.

Leave a Reply