Skip to main content
search

Positief samenwerken aan je herstel: jijzelf, je omgeving, je therapeut en de andere behandelaren..

Wel eten… niet eten… wat zal ik eten… en wat niet? Wanneer zal ik eten? Of wanneer juist niet? Allerlei gedachtes die in je hoofd blijven rondzingen wanneer je aan een eetstoornis lijdt. Gedachtes die 24/7 aanwezig zijn en je niet met rust laten. Gedachtes die eenzaam maken, gedachtes die je soms onbegrepen doen voelen.


Hoewel een eetstoornis niet alleen over eten gaat en het verstoorde eetgedrag enkel een symptoom is, kan het erg fijn en steunend zijn wanneer er mensen in je omgeving zijn die al deze gedachtes en eenzame gevoelens wat kunnen verzachten of heel even naar de achtergrond kunnen laten verdwijnen. Mensen die weten dat je het lastig hebt, mensen die je vertrouwt. Hoe kunnen deze ‘positieve relaties’ invloed hebben op je eetstoornis en het herstel hiervan?

Allereerst is het belangrijk op een open en nieuwsgierige wijze naar je omgeving te kijken. Is er iemand in je omgeving waarbij je je fijn voelt? Waarbij je jezelf kwetsbaar zou durven opstellen en open durft te zijn? Openheid is een belangrijke factor in het herstel van een eetstoornis want uit eigen ervaring weet ik (Denise, Ervaringsprofessional) dat de eetstoornis meer ruimte krijgt wanneer je hier niet open over bent.

Het delen van bijvoorbeeld je doelen kan een begin zijn naar meer openheid over de eetstoornis, maar ook naar meer diepgang in de relatie. Een laagdrempelige manier om dit te doen zou kunnen zijn je doelen op het gebied van voeding te delen.

Vind je het bijvoorbeeld lastig om naar de supermarkt te gaan omdat je niet weet wat je moet kopen of omdat je veel tijd kwijt bent met het lezen van de etiketten daar: kijk dan eens met wie je dat zou kunnen doen en je zou kunnen helpen op dat moment. Vind je het moeilijk de warme maaltijd alleen te eten: kijk eens of je een paar keer per week met iemand kan afspreken om samen te eten. Openheid en een positieve relatie met de omgeving kunnen op deze manier bijdragen aan het herstel van een eetstoornis.

Samenwerking behandelaren
Ook binnen onze behandeling is sprake van positieve relatie tussen de behandelaren onderling. Human Concern streeft naar een goede samenwerking en afstemming tussen de therapeut en de diëtist (en andere betrokken behandelaren). Dit omdat er naast de onderliggende problematiek en functies van de eetstoornis ook gewerkt wordt aan het normaliseren van het eetgedrag (en het gewicht). Vanuit haar ervaring als Ervaringsprofessional zie ik (Denise) de samenwerking tussen diëtiste en de therapeut als een verrijkend onderdeel van onze behandeling in de weg naar herstel. De cliënt werkt samen met de Ervaringsprofessional aan doelen. Doelen die passend zijn bij de draagkracht van de cliënt en door hem/haar zelf zijn opgesteld. Eén van de driemaandelijkse doelen is gericht op het normaliseren van het eetpatroon of het herstellen van het gewicht. Dit doel is voor iedereen anders. Zo kan het zijn dat je wilt leren eten volgens een aantal vaste eetmomenten, of dat je bepaalde voedingsmiddelen tekort komt en jezelf wilt uitdagen meer van een bepaald product te eten. De Ervaringsprofessional ondersteunt en stimuleert bij het opstellen en het naleven van de doelen, maar is niet altijd geheel op de hoogte van de voedingstoestand van de cliënt. Daarvoor is het fijn dat een diëtiste kan meekijken en advies kan geven zodat de voedingstoestand, het eetpatroon en/of het gewicht aan het eind van de behandeling volledig hersteld zullen zijn.

Voor mij (Joke, senior diëtist bij Human Concern) is als diëtist onze samenwerking ook van groot belang. Als ik weet welke doelen jij als Ervaringsprofessional met de cliënt hebt gesteld, kan ik met de cliënt gaan kijken hoe we dit kunnen realiseren. Cliënten hebben dan veel vragen over de voeding, zijn bang bepaalde producten te gaan proberen, weten eigenlijk helemaal niet meer wat normale hoeveelheden zijn, hebben overal van alles gelezen over wat je wel of niet zou moeten eten en kunnen daarom slecht eigen keuze maken. En dan de vragen over het gewicht: hoeveel kom ik aan als ik mijn voeding ophoog? Hoeveel mag ik afvallen nu we als doel hebben: gewichtsvermindering, omdat ik overgewicht heb? Als diëtist ondersteun en adviseer ik de cliënten graag om hun (zelf opgestelde!) doel te bereiken. Fijn daarbij is dat de Ervaringsprofessional dan wekelijks met de cliënt kan kijken hoe dit gaat. Zo kan een ‘positieve relatie’ in de samenwerking tussen therapeut en diëtist in het voordeel werken van de cliënt, en daar gaat het uiteindelijk om!

Joke van Scheers (HC-Diëtist) en Denise Schneider (HC-Ervaringsprofessional)

 

Leave a Reply

Close Menu