Blogs

HC Blog: Bikini seizoen

By 1 juni 2015 No Comments

Vraag: Hoe krijg je een bikini lichaam? Antwoord: Doe een bikini aan! Heel flauw maar het zette mij wel weer even op scherp. Want hoewel ik gezond ben, geen eetstoornis heb en een prima lichaamsbeeld heb, las ook ik de tips om weer back-in-shape te komen in een tijdschrift en zonk de moed me in de slippers. Gelukkig zijn er de laatste tijd veel geluiden om je lichaam te accepteren in elke maat en daar staan we op International No Diet Day graag even extra bij stil.

Door Anna Pastor van Human Concern

Je vraagt je misschien af: in tijden van oorlogen in het Midden Oosten, natuurrampen, vliegtuigen die neerstorten, is dit waar ik ’s nachts wakker van lig? Dat niet, maar ik merk wel dat het onbewust mijn gedachten binnendringt wanneer ik over mijn Facebook tijdlijn scrol over het lichaam van Doutzen Kroes of Romee Strijd. ‘In twaalf weken een bikinilichaam!’ schreeuwt de cover van het tijdschrift. Klinkt prachtig, maar ik ga volgende week al op vakantie en waarom gaat de schrijver van het artikel ervan uit dat ik niet al een prachtig lichaam heb waar helemaal niks aan hoeft te gebeuren? Waarom zou ik me laten aanpraten dat een superslank en strak lichaam de norm is? Wanneer zijn we tevreden met wat er nu is? Een prachtig, sterk en gezond lichaam?

Een eetstoornis krijg je weliswaar niet door teveel naar de Victoria’s Angels te kijken. Aan het ontwikkelen van anorexia, boulimia of een binge eating disorder liggen diepere oorzaken ten grondslag. Een trauma tijdens je jeugd, scheiding van ouders, een verbroken relatie, een depressie. Maar de hedendaagse westerse beelden van modellen op de catwalk en in glossy’s en kranten geven misschien wel dat laatste zetje. Ze maken de gemiddelde vrouw (en man) die misschien niet zo stevig in haar/zijn schoenen staat, in elk geval niet gelukkiger. En het helpt ook niet tijdens het herstellen van een eetstoornis. Want waarom zou je weer willen aankomen of een normaal eetritme proberen op te bouwen als iedereen om je heen bezig is met ‘clean’ eten en extreem veel sporten om maar die killer body te krijgen?

Genieten
Op het forum Ikookvanmij van Human Concern zijn er meiden die zich als doel hebben gesteld deze zomer weer eens een bikini aan te trekken. Want dat durven ze niet meer, hun lichaam tonen. Genieten van de zon die je winterhuid kust en je batterij weer doet opladen. Spelen met je kinderen in de branding. Dobberen in de zee. Een heerlijke verkoelende duik nemen in het zwembad, om je daarna weer lekker te laten opdrogen door de zon (ik kan niet wachten, dat is duidelijk). Deze vrouwen kunnen dat niet, van de zomer genieten zoals veel anderen dat wel doen.

http://feelgoodstyle.com/wp-content/uploads/2011/11/Katie-HalchishickonHealthyistheNewSkinny2.jpgDaarom ben ik zo blij met die andere wind die waait, of misschien slechts een zomers briesje. Zoals die leuke Katie H. Willcox van de website ‘HealthyIs The New Skinny’. Katie is een zogenoemde ‘plus size model’ (oftewel: een doodgewone standaard maat) met het hart op de goede plek. Ze promoot een gezond lichaamsbeeld in de VS en Mexico. Of het Australische plus size model RobynLawley dat dit jaar de cover van het Amerikaanse sportmagazine Sports Illustrated sierde.

Schrijfster Lena Dunham van de HBO hitserie Girls die zich niks aantrekt van de standaardmaten en in net iets te kleine outfits trots haar lichaam laat zien.

‘Each body is ready’
En nu dan heel Londen dat met de metro reist en protesteerde over de reclamecampagne van een proteïne fabrikant. Op de posters is een zeer slank model in bikini te zien met de tekst: “Are you beach body ready?”. De underground reizigers reageerdedoor op de posters ‘Each body is ready’ te schrijven. Vandaag als ik dit schrijf gaan ze zelfs massaal in bikini naar het Hyde Park om te laten zien dat elk lichaam bikini proof is! En cosmetisch producent Dove speelt er ook slim op in. Dove staat inmiddels bekend om de mooie filmpjes over lichaamsbeeld/perceptie die moeten aanzetten tot een nieuwe manier van denken over schoonheid en het stereotype schoonheidsbeeld voor vrouwen ter discussie stellen.

Of deze tegenreacties iets helpen voor al die vrouwen (én mannen niet te vergeten) die onzeker zijn over hun lichaam is natuurlijk de vraag. Het belangrijkste is dat je zelf stopt met vergelijken met anderen (vergeet niet dat die bikinimodellen hier keihard voor moeten werken en veel voor moeten laten!), gaat luisteren naar wat jouw lichaam wil en daar gehoor aan geeft (of dat nou een rondje hardlopen is, of een taartje bij de koffie of die heerlijke pizza) en deze zomer gewoon je bikini, badpak of zwembroek aantrekt om van de zon en het water te genieten. Het leven is echt te kort om dat niet te doen. Vandaag, op de Internationale No Diet Day een extra reden om daar bij stil te staan.

Geniet van de zomer!

Lieve groet, Anna

Anna Pastor
PR coördinator en forumleider Ikookvanmij

Leave a Reply