Afgelopen zomer kreeg de Netflix film To the bone veel (media)aandacht. Goed natuurlijk want er kan niet genoeg aandacht voor eetstoornissen zijn, denk ik. Jammer genoeg kreeg de prachtige docufilm Embrace, ook via Netflix te zien, minder aandacht. Terwijl iedereen, man of vrouw, oud, jong, in welk lichaam dan ook, deze zou moeten zien.

 

door: Anna, medewerker Human Concern

Als je veel op social media kijkt dan ken je wel de ‘before/after’ plaatjes. Eerst een plaatje van iemand met wat lief lichaamsvet. Daarna een plaatje van weken of maanden later van hetzelfde lichaam, maar dan afgetraind. De Australische Taryn Brumfitt  deed iets opvallends: ze plaatste ook een before/after foto, maar dan eerst met het lichaam van een bodybuilder, en daarna haar ‘gewone’ lichaam.

foto: Bodyimagemovement.com.au 

Ze zette de foto op Facebook met de uitleg dat ze na drie bevallingen graag weer fit wilde worden, maar daarin doorschoot en ging trainen om bodybuilder te worden. Toen ze eenmaal op het podium stond in haar strakke bikinilijn, voelde ze zich totaal niet gelukkig. Daarna besloot ze van haar lichaam te gaan houden, met alles erop en eraan. De foto ging viraal op internet. Miljoenen likes, reacties en e-mails kreeg Taryn. Zo kwam Taryn erachter dat veel vrouwen ongelukkig zijn met hun lichaam. En dat de media daar eigenlijk aan verdient. Ze besloot een documentaire te gaan maken om af te rekenen met ‘body shaming’. In de documentaire vliegt ze de hele wereld over om andere ‘body activists’ en inspirerende vrouwen te interviewen.

Ongelukkig met hun lichaam
Hoewel ik zelf best gelukkig ben met mijn uiterlijk en ik het vooral belangrijk vind dat ik gezond ben, raakte de film me diep. Want hoe diep is onze maatschappij doordrongen van schone schijn en uiterlijkheden, en hoe kan het dat zoveel mensen zo ongelukkig zijn in hun lichaam? Ik vind het zo geweldig dat Taryn hier haar levenswerk van heeft gemaakt en zulke inspirerende mensen spreekt in de film. Wat mij het meest raakte was de prachtige vrouw die verminkt is door een bosbrand. Achteraf zeiden mensen tegen haar: wat fijn dat je partner bij je is gebleven (…). Oftewel: wat bijzonder dat iemand van je houdt zoals je bent. Dat zou toch vanzelfsprekend moeten zijn?! Inmiddels spreekt ook deze vrouw over de hele wereld en is zij het levende voorbeeld van iemand die van haar lichaam en uiterlijk houdt en dit uitdraagt.

Ik was ook heel benieuwd naar hoe een ervaringsdeskundige naar deze film kijkt en wat het met iemand doet die zelf lange tijd niet van haar lichaam gehouden heeft. Daarom vroeg ik Marion, ervaringsdeskundige op het eetstoornis forum Ikookvanmij.nl, haar mening over deze film te beschrijven.

“De film raakt voor mij direct in het begin al de kern. Ze vertelt daar van het moment dat ze na de bodybuild wedstrijd met alle andere bodybuildsters in de kleedkamer zit. Allemaal, stuk voor stuk, hebben ze zich suf gewerkt en getraind en nog is het niet goed genoeg. De vrouwen kijken en wijzen naar hun eigen lichaam en dat van elkaar. “Oh dat vind ik zo mooi bij jou. Had ik ook maar wat meer van…” Taryn is met stomheid geslagen. Na al dat werk, na al dat ploeteren, trainen, keihard werken én haar gezin tekort doen, is het nog steeds niet goed genoeg.

Niet goed genoeg
Dat is wat ik ook heel erg herken uit mijn eetstoornistijd. Eerst is het gewicht X. Als ik dat bereik dan ben ik tevreden. Gewicht X brengt echter toch niet met zich mee wat ik had gehoopt en dus ging ik door voor Y. Ook dat was niet voldoende. Dan maar Z proberen, met alle gevolgen van dien.

Tijdens mijn herstel ben ik het gaan omdraaien: Ik ben altijd goed genoeg. Hoeveel of hoe weinig ik ook eet. Hoeveel of hoe weinig ik ook weeg. Wat ik ook eet. Of wat ik niet eet. Hoeveel of hoe weinig ik ook beweeg. Het maakt niet uit. Ik ben altijd goed genoeg.”

Dat dus. Kijken dus, Embrace, te zien via Netflix.

Bekijk de trailer:

 

Na afloop napraten over de film? Dat kan altijd op ons forum Ikookvanmij.nl.

Leave a Reply