Skip to main content
search
Blogs

HC Blog Professional: Vertellen over je eetstoornis

By 1 oktober 2014No Comments

‘To tell or not to tell?’ Dat is voor velen DE vraag als je een eetstoornis hebt. Houd je het liever geheim, waardoor je soms genoodzaakt bent te liegen of zelfs sociale contacten te vermijden? Of kies je ervoor een paar personen óf gewoonweg je hele omgeving in te lichten? Elke strategie heeft voor- en nadelen. Om tot een voor jou goed antwoord te komen, raadt HC-therapeut Carolien den Brok aan om eerst je behoeften en verwachtingen te onderzoeken.

Het kan juist prettig zijn als je studiegenoten er niets vanaf weten. Zo kun je in deze omgeving gewoon ‘Sonja’ zijn en de eetstoornis even ‘vergeten’. Maar verlang je naar (h)erkenning en vind je het fijn om bemoedigd te worden tijdens je lunch op je bijbaan, dan loont het om je geheim te delen”, zegt Carolien. “Wij zeggen niet dat het één goed is en het ander fout. Wel moedigen wij aan om steun te zoeken, maar doe dit bij mensen die jij vertrouwt en van wie jij een positieve reactie verwacht. Vooraf kun je hiervan een inschatting maken. Kijk eens naar hun reactie op een ander probleem. Deel je zorgen om een slecht cijfer bijvoorbeeld.”

Wees goed voorbereid
Het moment en de manier waarop je je geheim deelt, verdient ook aandacht. Misschien laat je iets terloops vallen of misschien plan je het volledig. Carolien: “Wees vooral goed voorbereid, dus weet wat je wel en niet wilt zeggen. Schrijf het eerst uit of bespreek het met je behandelaar. Een brief sturen kan natuurlijk ook. Uit eigen ervaring weet ik dat je allerlei vragen krijgt, zoals “Braak je ook?” en zelfs “Hoe doe je dat dan?” Als je hierop voorbereid bent, voorkom je dat je meer vertelt dan je eigenlijk wilde. Jij hebt recht op je privacy.”

Carolien: “Vertel over de dingen waartegen jij in het dagelijkse leven aanloopt. Mensen weten dat jouw leven om (niet) eten draait, maar realiseren zich niet dat het ook bijna alle andere facetten van je leven raakt. Leg daarom uit dat het eindexamenfeestje in je strakke jurk of die barbecue jou stress geeft. Maak ook eventueel duidelijk dat het spannend voor je is om hierover te praten en laat weten waarom jij de ander wél inlicht en wat je verwacht of hoopt. Vaak geven cliënten terug dat de belangstelling en het begrip zowel de relatie als het herstel van de eetstoornis goed hebben gedaan.”

Nuttige handvatten
Wil jij meer handvatten over dit onderwerp, of wil je je naastbetrokkene(n) handvatten geven, lees/print dan de hand-outs die Carolien heeft geschreven.

Tips voor als je zelf een eetstoornis hebt

Tips voor naastbetrokken

Leave a Reply

Close Menu