Skip to main content
search

Veel mensen kunnen zich bijna niet meer een leven zonder social media voorstellen. Als je met het openbaar vervoer reist, merk je dat bijna al je medereizigers hun ogen en gedachten niet van hun telefoon kunnen afhouden. Één op de zes jongeren zegt zelfs verslaafd te zijn aan sociale media. Maar worden we gelukkig van Facebook? Heeft social media invloed op de geestelijke gezondheid?

Door Sander de Vos, Wetenschappelijk onderzoeker Human Concern

Dat social media populair zijn, is een feit. Volgens de laatste cijfers is van de internetgebruikers wereldwijd 7 op de 10 actief op social media zoals Facebook, Whatsapp, Instagram en Youtube. Facebook staat bovenaan als populair platform. De helft van de Facebookgebruikers kijkt vaker dan 1 keer per dag op Facebook (bron: Frankwatching.com).

Onderzoek heeft laten zien dat social media zeker invloed heeft op de geestelijke gezondheid. Volgens sommige onderzoekers, heeft het juist een gunstig effect en volgens andere een negatief effect. Een gunstig effect zou kunnen zijn dat je makkelijker een sociaal netwerk opbouwt en onderhoudt. Negatieve effecten zijn dat de lichaamsontevredenheid, waar vooral jongeren last van hebben, verder vergroot wordt. Mogelijk komt dit doordat mensen zichzelf gaan vergelijken met anderen op bijvoorbeeld Facebook of Instagram. (Bron)

Sommige mensen raken ook verslaafd aan het gebruik van social media. Ook blijkt dat het gebruik van social media er toe leidt dat er minder focus is om te werken of studeren, waardoor de kwaliteit van het werk omlaag gaat.

Een recent experiment liet zien dat mensen na 10 minuten ‘Facebooken’ significant meer neerslachtige gevoelens hadden dan een controlegroep die 10 minuten op een neutrale website mocht browsen. In dit experiment kwam ook naar voren dat personen die zichzelf veel vergelijken met anderen zich daarna lelijker en dikker voelden in de Facebook groep, vergeleken met de controle groep. (Bron)

Zelf ben ik een aantal jaar geleden gestopt met Facebook. Helaas mis ik daardoor soms hele leuke dingen, zoals de foto’s van de pasgeboren baby van vrienden of een uitnodiging voor een feest waar je pas daarna achter komt. Aan de andere kant mis ik vooral niet de onrust van steeds maar weer Facebook checken op nieuwe posts en te kijken wat anderen aan het doen zijn. Ik kan me nog herinneren dat ik me vaak neerslachtiger voelde na op Facebook gezeten te hebben omdat het leven van anderen zo mooi lijkt te zijn en ik blijkbaar mezelf daarmee aan het vergelijken was.

Uiteindelijk denk ik dat het gebruik van social media geen slechte invloed op de geestelijke gezondheid hoeft te hebben, afhankelijk van hoe je het gebruikt: misschien niet te vaak en in ieder geval niet om je zelf te vergelijken met anderen.

Sander de Vos – Wetenschappelijk onderzoeker

Lees meer over onderzoek bij Human Concern.

Leave a Reply

Close Menu