Skip to main content
search

Is iemand met een eetstoornis inderdaad zo makkelijk te herkennen? Kun je dat altijd eenvoudig aan de buitenkant zien? Ik denk in veel gevallen niet.

Door: Joke van Scheers, senior diëtist Human Concern

Ook mensen die worstelen met eetproblemen kunnen een normaal, natuurlijk gevormd postuur hebben: zij hebben niet altijd een opvallend ondergewicht of een opvallend overgewicht. Ze zien er soms op het eerste oog gezond uit. Ik weet ook vanuit de praktijk dat dit voor deze mensen een lastig aspect kan zijn. Zo hoor ik vaak tijdens de gesprekken met cliënten dingen als: ‘Mijn eetstoornis is vast niet zo erg, want ik ben niet zo dun als anderen die ik zie in de wachtkamer hier’ of; ‘Geloof je me wel, want je ziet toch niets aan mij, denk je niet dat ik me aanstel?’.

Nou dat laatste denk ik nooit: hoe belastend kan het zijn als je de hele dag aan eten en alles wat daarom heen hangt moet denken! ‘Wat ga ik eten, wanneer ga ik  eten, hoe en waar ga ik dat eten, hoeveel moet ik gaan bewegen om dat eten weer te verbranden, hoe groot is de kans dat ik een eetbui krijg, is er een mogelijkheid dat ik kan braken, heb ik nog genoeg laxeertabletten in huis?’ Deze gedachtes zijn niet aan de buitenkant te zien…

Het gevolg van een eetstoornis is daarnaast vaak een slechte voedingstoestand: ook weer iets wat niet echt zichtbaar hoeft te zijn. Je kunt een gezond gewicht hebben en toch in een slechte voedingstoestand verkeren: als je eenzijdig eet en/of braakt en/of laxeert kun je uiteindelijk een tekort aan bepaalde voedingsstoffen krijgen met gevolgen voor je gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan een tekort aan ijzer wat bloedarmoede kan veroorzaken of een tekort aan kalk en vitamine D wat een vergrote kans geeft op het ontstaan van botontkalking. Je kunt moe worden, minder spierkracht ervaren, je minder kunnen concentreren, enz. Allemaal dingen die niet direct aan de buitenkant zijn te zien, maar (deels) gevolgen van de eetstoornis.

Het is dus een misvatting: een eetstoornis kan lang niet altijd iedereen zo maar aan je zien!

Lees meer overvoedingsbegeleiding bij Human Concern en bekijk ook het filmpje over voedingsbegeleiding hieronder.

Leave a Reply

Close Menu