De zomer komt eraan. Het wordt mooi weer, je spreekt af op het terras met vrienden en vriendinnen, je familie organiseert een BBQ, je partner wil een reis boeken of je kinderen willen naar het strand en een ijsje eten. Iedereen is vrolijk, maar jij vindt het lastig. In plaats van ‘voorpret’ is het voor jou ‘voorstress’.
Door Joke van Scheers, coördinator voedingsbegeleiding Human Concern
Vakantie en eetstoornis gaan vaak lastig samen. Je bent uit je dagelijkse ritme, geen school, niet aan het werk, in een andere omgeving, andere mensen om je heen (ook tijdens de maaltijden), een ander klimaat. Je gaat misschien (vaker) uiteten of eet dingen die je normaal niet zou willen of durven eten. Je eet op andere tijden. Of er is heel veel verleiding en liggen de eetbuien op de loer. Daarbij komt dat vaak je beweegpatroon in die periode anders is: sporten, fietsten, je studie of je werk vallen even weg.
Kortom, het voelt of je alle controle kwijt bent. Maar met een goede voorbereiding moet het mogelijk zijn om ook met een eetstoornis te kunnen genieten van de komende zomer. Belangrijk is dat je probeert de regie in eigen hand te nemen en daarbij is het dus zaak om van tevoren na te denken over een goed plan. Met haalbare doelen. Praat daar ook met anderen over: ze hebben vast nog wel goede ideeën voor je. Dingen waar je zelf niet direct aan zou hebben gedacht.
Ik geef je vast wat voorzetjes:
- Bedenk hoe het eten eruit gaat zien: ga je kamperen of huur je een huisje, dan heb je natuurlijk zelf veel in eigen hand. Je kunt je eigen eetpatroon grotendeels voortzetten zoals je thuis gewend bent. Hoogstens moet je wat andere keuzes maken voor producten als deze niet voorradig zijn in je vakantieland, oriënteer je hierop voor vertrek. Krijg je maaltijden aangeboden: bedenk dan variatiemogelijkheden. Eet je bijvoorbeeld altijd aardappels, maar weet je dat dit op vakantie rijst zal zijn, bedenk dan dat 1 opscheplepel aardappel vervangen kan worden door 1 opscheplepel rijst. Of dat 2 pistoletjes gelijk staan aan 3 boterhammen.
- Het zou heel mooi zijn als je met jezelf kan afspreken dat je minimaal 1 keer per dag jezelf iets toestaat wat afwijkt van wat je nu gewend bent: een vakantie is om te genieten, ook van het eten. Een (extra) koekje, een ijsje, een voorgerechtje. Jezelf iets extra’s en/of afwijkends gunnen is heel belangrijk!
- Je hoeft niet per se te eten wat anderen eten. Vaar je eigen koers, maak je eigen keuzes. Maar ga niet onnodig beperken! Blijf de hoeveelheden eten die je gewend bent. Ga je uit eten, dan is het bestellen van 2 voorgerechten ook een optie.
- Hanteer een regelmatig eetritme: ook op vakantie. Sla geen maaltijden over, gebruik een (extra) tussendoortje als het wat langer duurt tot de volgende hoofdmaaltijd. Laat niet teveel tijd zitten tussen de eetmomenten.
- Zorg dat je altijd iets bij je hebt wat je kunt eten als je onverhoopt geen keuze kunt maken uit het aanbod. Bijvoorbeeld een krentbol, een pakje (school)koekjes, een zakje nootjes, een plak voorverpakte ontbijtkoek. Zo hoef je nooit een eetmoment over te slaan.
Zie de vakantieperiode als een uitdaging: als het je lukt om de vakantieperiode zo min mogelijk te laten overschaduwen door je eetstoornis, dan zul je je trots en opgelucht voelen. Dan kun je verder bouwen op deze ervaring, op weg naar herstel.
Joke van Scheers