Een gesprek met de diëtist vinden sommige cliënten erg spannend. Om die spanning weg te nemen, leggen wij je graag uit hoe een gesprek met de diëtist in zijn werk gaat.
Door: Joke van Scheers, coördinator voedingsbegeleiding Human Concern.
De diëtisten bij Human Concern staan volledig open voor jouw inbreng. Wat wil je? Hoe wil je dat? Wij vinden niets ‘gek’. Deel met ons je wensen, doelen, gedachtes: dan wordt het een echt gesprek, kunnen we ideeën, mogelijkheden, opties uitwisselen en zoeken naar een mooie oplossing rond je hulpvraag! Dan zijn we pas echt goed in gesprek. Naar ons idee de enige manier om je een goede begeleiding te kunnen bieden en voor jou een mooie kans op wat extra hulp op weg naar je herstel.
Hoe gaat het in zijn werk?
Ten eerste vinden we het belangrijk, dat over het moment waarop het (eerste) gesprek met de diëtist plaatsvindt, goed is nagedacht: je therapeut zal dat met je bekijken en het ook binnen het multidisciplinaire team (waar de diëtist deel van uitmaakt) bespreken. Je maakt de stap, op het goede ogenblik, als je klaar bent om aan de slag te gaan en stappen wil zetten op het gebied van eten en/of compenseren. Soms is daar een beetje de steun of een zetje van je therapeut bij nodig: helemaal niet erg! Vervolgens gaan we met je kijken naar: wat is je hulpvraag aan de diëtist? Wat zijn je doelen op gebied van eten en/of compenseren? Wat zijn struikelblokken, je angsten, je gedachtes die je tegen komt in het proces van gedragsverandering? Als dat plaatje duidelijk is kunnen we samen aan de gang.
We proberen samen praktische afspraken te maken rond eten, compenseren, waardoor je (uiteindelijk) je doel(en) kunt bereiken. We geven je ook educatie over voeding. Bijvoorbeeld: ben je bang voor een te snelle gewichtstoename, dan zullen we je uitleggen wat je kunt verwachten en waarom. Heb je last van je darmen en schrap je om die reden dingen uit je eetpatroon, leggen we uit of dit zin heeft of niet. Weet je niet meer wat normale porties zijn, dan kijken we hier (soms letterlijk) samen naar. Vaak heb je zelf niet in de gaten, dat je veel ‘denkfouten’/verkeerde overtuigingen hebt ontwikkeld: ideeën over eten-gewicht-gezondheid-honger die de eetstoornis mede in stand houden omdat ze invloed hebben op je voedselkeuze. We gaan op zoek naar die eventuele denkfouten en leggen je uit wat je daarmee kunt. Kortom, ook hierbij volgt de behandeling de cliënt en niet andersom.
Lees meer over voedingsbegeleiding en bekijk ook het filmpje van Joke hieronder!