Veel (water) drinken lijkt gezond, maar kun je ook teveel drinken? Die vraag stelde een forumlid op Ikookvanmij.nl aan onze diëtiste.

Ik las ergens dat te veel water drinken mineralen kan wegspoelen? Ik drink minstens 3 liter water op een dag. Ik heb laatst een dag geprobeerd minder te drinken maar dan krijg ik hoofdpijn en heb ik echt enorme dorst. Lotgenoten op het forum schreven dat je er ook van moet afkicken en eerst dus even door dat dorst-hebben heen moet. En kan het echt kwaad om die hoeveelheid te drinken op een dag? Vroeger was het altijd alleen maar goed als je veel dronk!

Hierbij het antwoord van Joke van Scheers, coördinator Voedingsbegeleiding bij Human Concern:

We verliezen per dag gemiddeld 2 liter vocht via de:

  • Urine – ca 900 ml
  • Ontlasting – ca 100 ml
  • Longen – ca 500 ml
  • Huid – ca 500 ml

(Veel) meer drinken dan de hoeveelheid die we hebben verloren (dus ongeveer 2 liter), kan tot problemen leiden. We spreken dan ook wel over ‘watervergiftiging’, wat neerkomt op te weinig natrium in het bloed (wat wordt verdund door teveel te drinken). Dat veroorzaakt klachten als een opgeblazen gevoel, misselijkheid, braken en hoofdpijn. Dat laatste kan erop wijzen dat de hersencellen ‘vollopen’ met vocht en opzwellen, wat tot verwarring, stuipen, coma en zelfs in extreme gevallen tot de dood kan leiden.

Veel drinken kan een gewoonte zijn geworden. Kijk eens om je heen: hoeveel mensen hebben er niet altijd met een flesje water bij de hand? Je lichaam kan er aan wennen en minder gaan drinken kan daarom dan ook in het begin meer dorst veroorzaken. Natuurlijk zijn er situaties waarin de vochtbehoefte hoger is, bijvoorbeeld bij intensief sporten, koorts of een warm klimaat. Maar drink in normale omstandigheden ongeveer 2 liter op een dag. Twijfel je? Neem desnoods contact op met je huisarts voor een advies.

Wil jij ook een vraag stellen aan de diëtiste van Human Concern? Dat kan (ook) op ons forum Ikookvanmij.nl.

Meer informatie over voedingsbegeleiding bij Human Concern.

Leave a Reply