Ik ben de laatste tijd een beetje aan het experimenteren met andere producten. Vooral minder brood, want daar ben ik een beetje klaar mee. Nu reageren mensen in mijn omgeving daar bezorgd op. Is het slecht om brood te vervangen door andere producten?

“Als je brood af en toe vervangt door iets anders puur en alleen om te variëren in smaak en het is voeding technisch een goede vervanging (b.v. crackers, muesli of havermout) dan is dat prima. Maar: als je weinig brood eet omdat dit een ‘veilige’ keuze lijkt, moet je oppassen: daar zit mogelijk de eetstoornis boven op. Brood levert namelijk wel veel waardevolle voedingsstoffen: vitamines, mineralen en vezels: die heb je hard nodig. En bijvoorbeeld gejodeerd zout. Dat is nodig voor een goede schildklierwerking. Dat zit niet in couscous (tenzij je natuurlijk zelf gejodeerd zout gebruikt bij de bereiding), of in veel cracker-soorten of muesli. Voorkom daarom in elk geval dat je op meer dan 3 dagen van de week je lunch zonder brood eet.”

Ik wil eigenlijk minder brood eten omdat ik het niet zo lekker vind. En ik wil graag meer groenten binnenkrijgen. Dat probeer ik nu door te variëren met de lunch (bijv. couscous met tomaten, avocado, etc)

“Meer groente is in sommige gevallen gezond, maar ook niet téveel: het mag geen vervanger voor brood worden. Dat kan niet omdat de voedingsstofsamenstelling niet overeen komt en bovendien is dit mogelijk ook weer een ‘veilige’ keuze: vind je groente ‘minder eng’ dan het eten van brood? Pas op dat gezond niet staat voor tevens veilig. Dat kan een grote valkuil zijn!”

Wil jij ook een vraag stellen aan de diëtiste van Human Concern? Dat kan op ons forum Ikookvanmij.nl.

Meer informatie over voedingsbegeleiding bij Human Concern.

Leave a Reply