Blogs

(Hoog)gevoelig zijn en een eetstoornis – chatsessie forum Ikookvanmij.nl

By 29 februari 2016 No Comments

Veel mensen met een eetstoornis zijn gevoelig voor prikkels en kunnen overprikkeld raken. Ze vragen zich af: stel ik me aan of hebben anderen daar ook last van? Tijdens de chat op het eetstoornis forum Ikookvanmij.nl op 17 februari is dit onderwerp onder begeleiding van ervaringsdeskundige Lucy besproken en gaf men elkaar tips om op een gezonde manier hiermee om te gaan.

Hoe raak je eigenlijk overprikkeld? “Ik raak overprikkeld door te veel herrie om me heen, te veel mensen, te veel informatie. Bijvoorbeeld na een schooldag, of een vergadering op mijn werk.” En: “Ik heb veel last van emoties van anderen… In groepen zeg maar.” Lucy, ervaringsdeskundige op het forum: “Overprikkeld zijn hoeft natuurlijk niet vast te zitten aan een eetstoornis, maar met een eetstoornis ben je er wel gevoeliger voor.” Zo gaf een forumlid aan: “Als ik overprikkeld ben, vind ik het moeilijk om weer tot rust te komen. Ik ‘gebruik’ daar soms nog een eetbui voor en zou graag andere manieren vinden. Een eetbui geeft me in eerste instantie rust, maar daarna voel ik me schuldig en bovendien voel ik me de volgende dag fysiek slecht.”

Eetbuien inzetten om tot rust te komen
Iemand anders: “De eetstoornis zorgde er voor mij juist voor dat ik beter met prikkels om kon gaan. Nu ik beter gevoed ben, ben ik er dus gevoeliger voor.” Ze krijgt bijval: “Dat heb ik eigenlijk ook. Als ik normaal eet, kan ik slechter tegen prikkels dan als ik te weinig eet of eetbuien inzet om tot rust te komen.” Ervaringsdeskundige Lucy: “Als je normaal eet, is er ruimte voor gevoelens. Dat is niet per se negatief maar het kan lastig zijn om daar aan te wennen.” Een forumlid: ”Bij mij ging het 3 weken ontzettend goed met eten, ik dook het normale leven enorm in en dat was ook prima, maar op een gegeven moment merkte ik dat het te veel was en dat ik niet met de energie en prikkels om wist te gaan… Toen kwam de eetstoornis ook weer goed terug.”

Lucy concludeert: “De eetstoornis is voor jullie misschien nog een mechanisme om met die spanning om te gaan, terwijl er ook andere manieren zijn (gezonder!).” Iemand antwoordt: “Precies, Lucy! Ik gebruik vaak de eetstoornis om met de prikkels om te gaan. Letterlijk jezelf terugtrekken (in de eetstoornis) en ontladen door middel van compensatie…”

Welke andere manieren om met prikkels om te gaan hebben jullie?

– “Na een schooldag is sporten wel fijn. Dat is voor mij eigenlijk tot nu toe nog de enige manier. Als ik gewerkt heb, ben ik fysiek te moe om te sporten en heb ik dus nog geen manier. Ik heb echt het gevoel dat ik het fysiek kwijt moet.”
– “Vroeg gaan slapen…”
– “Een warm bad nemen :)”
– “Ik probeer dan mindfulness in te zetten. Even (proberen) niet achter een scherm te zitten, naar buiten staren.”
– “Ik vind het wel fijn om soms in de trein in de stiltecoupe te gaan zitten en dan een boek lezen.”
– “Koptelefoon opzetten, afsluiting van de wereld om me heen.”
– “Douchen helpt bij mij soms als de spanning echt heel hoog wordt.”
– “Even pianospelen, of iets anders in mijn eentje doen.”
– “Vorige keer heb ik het van me af geschreven in m’n therapie schriftje :)”

Nog beter is natuurlijk om te zorgen dat je niet overprikkeld raakt, dus aan ‘prikkelreductie’ doen, zoals Lucy het noemt. Hoe voorkom je dat je overprikkeld raakt?

– “Op tijd rust nemen denk ik en je op tijd terugtrekken.”
– “Momentjes voor jezelf inplannen. Als dat mogelijk is dan.”
– “Op verjaardagen bewust even niet aan gesprekken meedoen.”
– “Op je werk een plaspauze van 5 minuten nemen en op het toilet even met je ogen dicht zitten.”
– “Jezelf al voorbereiden; van tevoren bedenken hoe je op zo’n moment niet meegesleept wordt door de prikkels. Als je weet dat er een drukke dag of drukke situatie gaat komen.”
– “Erover praten helpt mij altijd erg.”
– “Huilen ;-)”
– “En soms helpt het ook om gewoon even toe te geven dat je iets vervelend vindt. Voorheen ‘moest’ ik van mezelf alles leuk vinden. Dat hielp niet echt.”
– “En je hoeft ook niet alles te doen. Verjaardagen zijn bijv. ook niet verplicht. Soms is het ook wel goed om te zeggen: ik ga niet, ik neem een avond voor mezelf.”

Gevoeligheid als een positief punt
Ervaringsdeskundige Lucy: “Als je gevoelig bent voor je omgeving, kun je ook jezelf en de signalen van je hersenen en lichaam heel goed leren kennen. Dat is wel heel spannend want het kan overweldigend zijn, maar het kan ook heel fijn zijn om dicht bij jezelf te staan, als je durft te vertrouwen op dat je goed bent zoals je bent. Durven jullie die gevoeligheid ook als iets positiefs te zien? Ik hoor veel negatieve bijklanken.” Een forumlid: “Ik zie het nog te vaak als negatief.. vind het heel moeilijk om de positieve kanten te zien.” Iemand anders: “Ik durf mijn gevoeligheid zeker als iets positiefs te zien :).”

Een forumlid stelt de vraag: “Ik vind het lastig te bepalen wanneer ik mezelf ergens toe moet zetten en wanneer ik het van mezelf niet hoeft?” De reacties: “Als je uit angst niet wilt gaan, moet je gaan. Als je al helemaal over je grenzen bent gegaan of lijkt te gaan, dan blijf je thuis. Misschien wat simpel, maar zo kijk ik er vaak naar…”
“Simpelweg erkennen dat ik het niet leuk vind en niet te veel boodschap hebben aan verwachtingen van een ander (wat wel heel moeilijk is). En vooral ook proberen erachter te komen wat me wél energie geeft.”
“Je kunt ook zeggen, ‘Hoi, ik kom een uurtje, want ik voel me niet zo goed, maar ik wil er wel even bij zijn.’ Dan verpest je niks, geef je van tevoren je grenzen aan en zit je jezelf niet constant af te vragen of je nu moet gaan of nog even moet wachten.”

Tips om uit je hoofd te komen
Tenslotte werden er nog wat tips uitgewisseld om meer ‘uit je hoofd’ te komen en wat meer te voelen:

– Avondje je telefoon uit of op nachtmodus, of met jezelf afspreken dat je er ’s avonds laat of ’s nachts niet meer op kijkt.
– Oefeningen te doen om te aarden, ‘contact en bewustzijn terug brengen naar jezelf’
– Yoga of ontspanningsoefeningen
– PMT of haptonomie
– Je kan ook kleine dingen zelf proberen. Zoals met bodylotion een lichaamsdeel insmeren (en dan heel uitgebreid) en dat voelen. Kost maar 5 minuten per dag en je kan met een “veilig” lichaamsdeel beginnen.
– 5 minuten alleen op je ademhaling focussen
– Andere oefening is om 5 minuten te gaan zitten en alles beschrijven wat je voelt: je voeten op de vloer, je billen op de bank, de wind langs de wangen, enz. Dan leer je ook voelen.
– App op telefoon Headspace. Geeft ook van die meditatie oefeningen. Heel erg fijn.
– Belangrijk: “Mezelf niet veroordelen voor prikkels die teveel zijn en hoe ik daar op reageer.”
– Soms moet je ook vrede proberen te hebben met dat je je niet zo lekker in je vel voelt of dat je niet goed weet waarom je je niet goed voelt.

Ook meechatten op het forum? Op het forum wordt elke 2 weken een chat georganiseerd onder leiding van een therapeut, ervaringsdeskundige of voedingsdeskundige. Meld je aan op het forum en chat mee! De eerstvolgende chat is op woensdag 16 maart aanstaande van 20.00 – 21.00 uur onder begeleiding van ervaringsprofessional Denise.
Je bent van harte welkom op:
www.ikookvanmij.nl.

Leave a Reply