Heb ik een probleem? Of beter, hád ik een probleem? Dat is een vraag die Jet van Nieuwkerk stelt in haar televisieprogramma Niet gezond meer. In haar tienertijd was ze namelijk obsessief bezig met gezond eten. Ze ontzegde zich daardoor leuke dingen, zoals etentjes met vriendinnen of vakanties. Jet kreeg een angst voor ongezond eten: het begon haar leven te beheersen. Dat heeft een naam, kwam ze achter: orthorexia nervosa.
Dagelijks naar de sportschool
Of je een probleem hebt is lastig te zeggen: eigenlijk ben je zelf degene die dat bepaalt. Gezond eten en bewegen is immers iets wat we allemaal nastreven. ‘Jij bent lekker bezig!’, zegt je omgeving als je vertelt dat je weer uit de sportschool komt rollen. Wát een discipline. Maar misschien voel je zelf wel aan dat het niet helemaal goed zit. Want wat als jij het gevoel hebt dat je nog niet genoeg doet? Dat je nóg minder koolhydraten moet eten, een nóg lager vetpercentage moet hebben, er nóg beter uit moet zien? Als je één doel hebt behaald en het volgende alweer hebt vastgesteld? Wat als het nooit genoeg is?
Jet realiseerde zich pas later dat ze misschien wel een probleem had. Hoewel orthorexia niet een officieel erkende ziekte is, kan het je leven behoorlijk beïnvloeden. In het begin word je er misschien gelukkig van. Ik ga lekker, ik word een betere versie van mezelf. Maar de achterliggende gedachte kan je stemming behoorlijk beïnvloeden: want je bent nú dus niet goed genoeg. Het gezond eten helpt je om grip te krijgen op die sombere gedachten. En daarom klamp je je vast aan alles wat je weet over gezond leven. Zo erg, dat je angst krijgt om het los te laten. Ook al is het maar voor vijf minuten.
Social media en orthorexia
Praten over die angst helpt. Of je nu denkt of je een probleem hebt of niet. Iedereen krijgt te maken met onzekerheden. Vind je het gek, met al die perfecte mensen op social media en televisie? Maar heb je het gevoel dat het uit de hand loopt en dat je niet meer normaal je leven kan leiden? Dat het je eigenlijk steeds ongelukkiger maakt en helemaal niet gelukkiger? Dan kun je bij je huisarts terecht om samen eens te kijken of er toch niet al sprake is van een eetstoornis. De huisarts kan je doorverwijzen naar Human Concern om te praten. Met mensen die dezelfde gedachten en ervaringen hebben gehad bijvoorbeeld. Maar ook met professionals die ervaring hebben op dit gebied. En dan praten we niet zozeer over eten. We praten over jóu.
Want misschien ben je wel heel perfectionistisch. Of heb je vaak negatieve opmerkingen gehad vroeger, waardoor je onzekerheid is gegroeid. Of zijn er dingen gebeurd die je nog niet goed verwerkt hebt. Dan is het beter om daar eerst over te praten. Want we snappen ook wel dat jouw gewoonten niet van de een op de andere dag veranderen.
Benutten van jouw kracht
Bij Human Concern zien we in dat jouw eetgewoonten jou iets brengen. Ze verrijken je leven, ook al weet je misschien wel dat je levensstijl ongezond is. Ze bieden jou tegenwicht voor iets anders. In onze visie is het belangrijk dat we erachter komen waarvoor je eetstoornis tegenwicht biedt. Dus wat jou bang maakt om je gewoonten los te laten. Daarna kunnen we kijken wat we daarvoor in de plaats stellen. We benutten juist die eigenschappen die maken dat jij zo gedisciplineerd gezond kunt leven. Ze zijn immers ook jouw kracht.