Skip to main content
search

‘We gaan met elkaar op reis met bestemming onbekend.’

Het is zaterdagmiddag 27 februari 2016. Daar zitten we dan met zijn allen. In een mooie, lichte ruimte aan de Baden Powellweg in Amsterdam. Uit diverse windstreken van Nederland deze kant opgekomen. We kennen elkaar niet.

Nou ja, dat is ook niet helemaal waar. Een aantal kennen elkaar wel. Van de wandelgangen op de diverse HC-locaties of door een ontmoeting tijdens de NAE-dag en/of EBZ-dag op 27 en 28 november 2015. Voldoende om over te praten, dus voordat we het weten, wordt er lustig op los gekletst én gelachen.

De reden van ons samenzijn? Allemaal hebben we gehoor gegeven aan de HC-oproep onder de naam ‘Podium HC’ (Hoog Creatief). In ons een gezamenlijke behoefte om iets te doen met ons creatieve talent, even los van het gegeven of we dit zelf ook zo durven zien of te noemen. Spannend!

Want: ‘wie ben ik om te zeggen dat ik ergens goed in ben, ik kan helemaal niet…, wat ik doe is toch niet bijzonder genoeg, etc’. Petje af voor iedereen die hier toch aan voorbij is gegaan en de stap heeft durven zetten om bij deze bijeenkomst te zijn. En natuurlijk ook voor iedereen die zich hiervoor heeft aangemeld, maar vandaag niet kon komen.

Bestemming onbekend
De ontmoeting op deze mooie zaterdag in februari stond al met al in het teken van elkaar leren kennen, het delen van onzekerheden, brainstormen, het aangeven van wensen en behoeften, inspireren en het uitwisselen van ideeën. Jeetje, dat is toch best veel in drie uurtjes tijd, gaaf! Het was bovendien een samenzijn zonder verwachtingen, zonder opgelegd doel en zonder duidelijke richting en werkwijze. Dit vertelt Eva ook: “Ik heb deze middag ervaren als een inspirerende en open bijeenkomst waar geen enkele eis aan was verbonden. Vanuit een ruime geest denken en zonder vastomlijnde kaders werken. Mooi!”. We kunnen dan ook wel zeggen ‘we gaan met elkaar op reis met bestemming onbekend.’ Ook de reisduur weten we niet. Heel mooi om te zien dat dit mogelijk is, wetende dat voor velen controle en duidelijkheid wel een ‘dingetje’ is ;-).

‘Mijn focus is verlegd’
Zo na afloop kijken we terug op een waardevolle middag vol leermomenten, openheid, het tonen van een stukje binnenkant en het zetten van een aantal stapjes buiten de velen wel bekende ‘veilige’ comfortzone. En dat allemaal zonder therapeutische inslag. Uit het hoofd, naar het hart! Hoe fijn en bijzonder is dat!? Want maar al te vaak zitten we vanwege de eetstoornis vast in ons hoofd.

Sanne: “Ik leerde dat kunst maken /creatief bezig zijn mag en dat ik hier blij van word. Afgelopen week is mijn focus zelfs verlegd van mijn eetstoornis naar het bezig zijn met interessante(re) dingen.”

Naar buiten treden
Ondertussen zijn we een week verder. Het brainstormen is die zaterdag gestart, maar is zeker nog niet opgehouden. De aangemaakte besloten Facebookgroep wordt namelijk volop gebruikt. Echt waar, wat een creativiteit zit er in velen. Bij een ieder op geheel eigen wijze. Creaties worden gedeeld. Regelmatig zeer persoonlijk. Dus daarmee echt ‘Inside Out’, wat van binnen leeft naar buiten brengen. Ondertussen wordt er ook al druk gebrainstormd over een nieuwe naam voor dit mooie initiatief. Verder worden er filmpjes, uitspraken, foto’s en andere ideeën uitgewisseld. Erg inspirerend. Laten we elkaar wakker houden, aanzetten, stimuleren en uitnodigen om in het licht te gaan staan, naar buiten te treden. Want het is echt zo zonde wanneer al het moois in een ieder van ons verborgen blijft.

Over een tijdje ontmoeten we elkaar weer. Het wanneer, waar en wat is nog onbekend. Maar is dat ook niet eens leuk? In vrijheid creëren, in verbinding met elkaar, gewoon omdat het kan.

Ga je mee op reis?
Zou jij je (alsnog) willen aansluiten bij dit initiatief of heb je daarover nog vragen, stuur dan even een mailtje naar Susan: PodiumHC@humanconcern.nl. Zij heeft de coördinatie en begeleiding op zich genomen. Je kunt vervolgens ook toegevoegd worden aan de besloten Facebookgroep wanneer je dat ook leuk lijkt.

Yvette & Marjolein

Leave a Reply

Close Menu