Nathalie is twee jaar in behandeling bij Human Concern
Bij Human Concern bieden we verschillende soorten therapie aan, zo ook beeldende therapie. Cliënt Nathalie heeft beeldende therapie gevolgd bij Ervaringsprofessional® en Beeldend Therapeut Mirjam Koops en deelt graag haar ervaring.
Praten als uitweg
Mirjam: “Nathalie had al cognitieve therapie gevolgd bij Human Concern, een vorm van therapie waarbij voornamelijk wordt gepraat, maar hier kwam zij op een gegeven moment niet verder. Haar cognitieve kant, de ‘praatkant’ is heel sterk ontwikkeld, waardoor zij tijdens de behandelingen steeds een uitweg vond in woorden en op deze manier haar lichaam niet hoefde te voelen. Daarom besloot zij samen met haar ambulante therapeut om beeldende therapie te gaan volgen. Verbinding met zichzelf en met de mensen waarvan ze houdt was haar doel voor de creatieve therapiesessies.”
Verbinding maken met je eigen gevoel
Bij beeldende therapie worden er allerlei technieken zoals schilderen, tekenen en boetseren ingezet zodat je niet met je hoofd, maar met je handen gaat werken. Op deze manier kunnen cliënten beter verbinding maken met hun eigen gevoel. Mirjam: “Soms merken we in een bepaalde fase van de behandeling dat cognitief alles wel helder besproken en uitgewerkt is. Vaak is het dan voor cliënten lastig om in verbinding te komen met het gevoel in combinatie met het handelen. ”
Dit is precies waar Nathalie ook mee worstelde, ze ging aan de slag met boetseren. Nathalie: “In het begin merkte ik dat ik dat mijn perfectionisme me in de weg zat. Ik was bang dat het eindresultaat niet mooi zou worden. Mirjam vroeg mij tijdens een van de eerste sessies om contact te maken met de klei, dat riep weerstand op. Ik voelde iets wat dik en rond was en merkte dat ik terugschoot in mijn overlevingsstrategie: praten. Mirjam vroeg me om bij mijn gevoel te blijven, zodat ik dit gevoel kon gaan verdragen.” Waar Nathalie begon met een berg, werd het uiteindelijk een olifant. Ze verbaasde zich over hoe het haar was gelukt om van het een het ander te maken. Vanuit haar perfectionisme was ze namelijk het liefst begonnen met een nieuw stuk klei. Nathalie: “Ik had het meeste moeite met het vormen van de billen van de olifant, ik wilde het liefste hiervan vluchten om niet te hoeven voelen wat er was. Dit deel van de klei identificeerde ik met mijn eigen lichaam.”
Na een paar sessies nam de walging steeds meer af en voelde Nathalie ruimte in zichzelf om te durven creëren. Nathalie: “Naarmate het proces vorderde werd ik steeds trotser op wat er uit mijn handen kwam en ging ik op een heel andere manier naar de olifant kijken. Ik ging de kracht van het dier zien, maar ook de zachte uitstraling wat voor mij symbool staat voor liever voor mezelf zijn.”

Beeldende therapie is voor iedereen
Beeldende therapie is in basis voor iedereen. Mirjam: “Ik maak vaak mee dat cliënten die dachten dat beeldende therapie niks voor hen is, omdat zij zichzelf als ‘niet creatief’ zien bijvoorbeeld, uiteindelijk heel erg verbaasd zijn over wat het hen brengt.” Wat cliënten onder andere leren is oefenen in het loslaten van controle en perfectionisme door de oefeningen die tijdens de therapie aan bod komen. Mirjam: “Deze oefeningen zijn niet gericht op resultaat, maar stimuleren de cliënt om (innerlijk) in beweging te komen, vorm te geven en regie te ervaren. Het beleven van eigen creativiteit geeft vaak een enorme boost op het gebied van positieve zelfwaardering. Dit heeft in mijn eigen herstel ook een belangrijke functie gehad.”
Rust en verbinding
Voor Nathalie hebben de sessies haar opgeleverd waar ze naar verlangde. Mirjam: “Door het boetseren heeft zij contact kunnen maken met gevoelens waar ze bang voor was. Haar praat mechanisme is hiermee doorbroken. Door het voelen en het verdragen van haar gevoelens ontstond langzaamaan rust en verbinding.”
Hoe gaat het nu met Nathalie?
Inmiddels zit Nathalie in de afrondende fase van haar behandeling. Haar weg naar herstel verloopt met ups en downs. Nieuwe uitdagingen confronteerden haar tijdens haar behandeling met spanningen en angsten. Maar ze gaat hier nu op een heel andere manier mee om dan voorheen. Nathalie: “Ik leef veel bewuster, als ik bepaalde moeilijke gedachtes heb, probeer ik hier bewuster mee om te gaan. Daarnaast deel ik mijn gevoelens en gedachtes veel vaker met de mensen om me heen, dat helpt me enorm.”
