Skip to main content
search
Blogs

Yoga is voor elk lichaam

By 15 februari 2016No Comments

De Amerikaanse Dana Falsetti had jarenlang eetbuistoornis (binge eating disorder), totdat ze aan yoga ging doen. Nu accepteert ze haar lichaam en spoort duizenden mensen aan dit ook te doen. Ze is een zogenoemde ‘plus-size’ yogadocente. Dana heeft duizenden volgers op Instagram waar ze laat zien dat elk lichaam prachtig is en geschikt om yoga te beoefenen.

“Ik ben begonnen met yoga na jaren van worstelingen met eetbuien, onzekerheid, aankomen, afvallen, depressie, angst, en vele pogingen om rust te vinden. Op een bepaald punt in mijn leven, vroeg in mijn studententijd toen ik op mijn zwaarst en ongelukkigst was, dacht ik: alles heeft met elkaar te maken. Ik ging naar de sportschool, hopend op een blijvende verandering. Ik viel veel af en kreeg veel (lege) complimenten, maar ik realiseerde me dat er niets veranderd was. Ik was nog steeds hetzelfde en bracht mezelf met al mijn gewoontes, neigingen en angsten mee naar mijn nieuwe lichaam. Yoga zag ik als de laatste strohalm. Ik was zonder dat ik het wist op zoek naar iets en ik denk dat dat iets rust was. Veel mensen denken dat je dun, lenig of sterk moet zijn om yoga te beoefenen, maar yoga is voor iedereen, voor elk lichaam.”

Human Concern Ervaringsprofessional Sandra van den Oever vindt Dana een goed voorbeeld geven: “Een yogalichaam is lenig, slank, gespierd en altijd voorzien van een hip sportpakje waarin alle prachtige vormen worden geaccentueerd. Oh, en een yogagezicht lacht altijd, met mooie witte tanden en een licht gebruind gezicht. Het is wat je ziet op de voorkant van de yoga-magazines, het is wat je ziet als je yoga in typt op Pinterest of Instagram. In mijn yogaklasje zie ik echter anders en gelukkig maar, anders was het snel gedaan met mijn wekelijkse zelfzorg-yogamomentje. Ik hoor ons yogajuf regelmatig herhalen dat we een glimlach op ons gezicht mogen toveren als we onze spieren voelen protesteren – en neem dan dus aan dat minstens de helft van mijn yogamaatjes net als ik de wenkbrauwen in de kramp heeft en de kiezen op elkaar bijt om een bepaalde pose te volbrengen.”

“Oftewel; yoga is niet alleen maar bedoeld voor shiny, happy, perfect people, maar juist en vooral voor de gewone mens met het gewone lijf en de gewone kleren die gewoon een uurtje met zichzelf aan de slag willen. En ondanks dat ik een hoop gewone mensen zie en een paar mensen met een maatje meer, echt fors overgewicht zie ik niet in mijn yogaklasjes. Is het te zwaar voor het lijf? Is het nog een taboe? Is het lichamelijk te zwaar? Of speelt er schaamte en terughoudendheid? Is er speciale kennis en aandacht voor nodig? Ik weet het oprecht niet, maar ben bang dat schaamte een grote rol speelt. Een inmiddels uitbehandelde (en herstelde) cliënte van mij (met overgewicht) vertelde ooit de ambitie te hebben om yoga voor plussize-vrouwen te gaan geven en enerzijds hoop ik dat zij hierin slaagt en er meer en meer aandacht komt voor deze doelgroep. Anderzijds hoop ik dat het taboe eraf mag en mijn beeld in de yogaklasjes steeds gevarieerder mag gaan worden, van XS tot XL! Yoga is immers niet een kwestie van ‘met z’n allen hetzelfde niveau nastreven’, maar juist en vooral een plek waar je mag zijn met je eigen mogelijkheden en beperkingen, waar je mag spelen met het enerzijds je eigen lijf uitdagen en anderzijds de grenzen blijven bewaken… en iedereen met elk lijf en elke vorm zou dan ook in elk klasje moeten kunnen passen.”

(Bron en foto: http://www.nolatreesyoga.com/)

Lees meer over Eetbuistoornis.

Leave a Reply

Close Menu