Skip to main content
search

Onze Ervaringsprofessionals

Om je patronen te doorbreken en de weg vrij te maken voor herstel van je eetstoornis word je onder meer begeleid door onze psychologen of vaktherapeuten die tevens ervaringsdeskundig zijn, door ons Ervaringsprofessionals® genoemd. Zij begrijpen als geen ander wat een eetstoornis met je doet omdat zij dit zelf ook hebben meegemaakt en overwonnen. Zij kunnen je daarom in het bijzonder helpen om jezelf te hervinden en je nieuw perspectief bieden voor herstel, je toekomst en jouw leven. Hiermee geven onze Ervaringsprofessionals® een extra dimensie aan het Human Concern Be-LeeF! programma dat jou net die boost kan geven om te werken aan een leven zonder eetstoornis.

Carmen Netten

Oprichtster Human Concern

Ooit lang geleden had ik een droom om een kliniek voor eetstoornissen te beginnen. Een programma te ontwikkelen die wezenlijk anders was dan het gebruikelijke. Ik dacht eerst een onmogelijke exercitie, maar in 2010 kwam de droom binnen handbereik. We sprongen in het diepe. Op een
bijzondere plek, met een ambitieus team openende we de poorten van Be-LeeF! En wat een prachtige onderneming was dat! Het hoofdhuis, ‘De Quinta’ werd binnen en half jaar verbouwd en samen met familie en vrienden ingericht met spullen van de kringloop. Nog maar net op tijd alles in gereedheid stonden we vol verwachting en waarschijnlijk net zo zenuwachtig als onze cliënten klaar onze eerste cliënten te verwelkomen. Beleef 1 was daarmee een feit. Wat was die tijd enorm spannend en mooi tegelijkertijd. Naast zorgen dat er water uit de kraan kwam, het zwembad schoon was en de douche warm, moesten we een heel nieuw therapie programma gaan draaien. Vanaf scratch. Wat een mooie uitdaging was dat en wat een verantwoording. Maar wat een succes werd het!

De behandeling trekt tot op de dag van vandaag vele cliënten uit hun staat van wanhoop en laat ze stappen zetten over de drempel van herstel. Het concept wat ik voor dit programma had uitgedacht is gebaseerd op de ontwikkeling van de identiteit. Het gebrek eraan is waar een eetstoornis in de basis over gaat. Uitgangspunt en inspiratie was ook: ‘wat hadden wij nou als ex-cliënten gemist in onze eigen behandelingen?’ En dat varieerde van begrip, aandacht, menselijkheid, sfeer, je welkom voelen en hoop krijgen. En DOEN. Er kwamen niet direct woorden als CGT, CBT-E, ACT of FBT naar boven. Het waren vooral de non-specifieke factoren, zoals ik ze noem, die belangrijk leken. De soms ontastbare maar zeker niet minder werkzame bestanddelen. Het had te maken met liefde en hoop. Met ervarend leren. Om zo de weg naar jeZelf te openen. JeZelf te leren kennen. Zelfvertrouwen te krijgen. Want dat is waar het leven ons toe uitnodigt - innerlijke groei - van baby tot bejaarde. Inmiddels 12 jaar, 58 groepen en meer dan 600 cliënten verder is Beleef een begrip. Het verkoopt zichzelf door haar resultaten. Het is een niet meer weg te denken levensveranderende ervaring voor mensen die serieus zijn vastgelopen in hun eetstoornis. Elke groep bevestigd weer het besef dat wat daar op die plek gebeurd klopt! En dat horen we ook terug. Van cliënten, medewerkers, gasten, ouders of andere betrokkenen. Het maakt me blij en trots. Hier was het om te doen immers: cliënten zien voor wie zij zijn, ze doen geloven dat zij er toe doen. En dat hun leven hen toebehoort. Ik ben ook heel dankbaar, dat ik mag leren en groeien samen met cliënten en collega’s. Volgens mij het mooiste cadeau dat we elkaar als mens kunnen geven!

Ariandra Vermaas

Systeemtherapeut / Ervaringsprofessional®

Het werken in Be-LeeF! is voor mij een moment van vertraging. Even los van het werk in ambulante setting vind ik de ruimte om in te checken bij mezelf en bij de visie van Human Concern. Terug naar de basis en synchroniseren met mijn waarden als (systeem)therapeut: openheid, nieuwsgierigheid en inzichtgevend - soms confronterend - zijn. En natuurlijk ook de afwisseling tussen in- en ontspanning opzoeken. Ik vind het heerlijk om intensief te werken met mooie mensen en hun unieke verhalen waar toch zoveel herkenning in zit. Elke groep opnieuw is het bijzonder hoe onze levens voor even zo synchroon lopen, we van elkaar leren en daarna vol nieuwe verhalen en inzichten weer naar ons eigen leven terugkeren.

Voor jou als deelnemer van Be-LeeF! brengt het programma diezelfde vertraging. Even los van alles, terug naar jezelf. Wat kun je over jezelf (her)ontdekken als er niets of niemand is waar je verantwoordelijkheid voor draagt, buiten die voor jezelf? Welke patronen ontdek je als je jouw gedragingen tegen het licht houdt? Be-LeeF! biedt een veilige omgeving met de hulp en steun om te doen wat thuis zo moeilijk is. Een beschermde plek waarin kwetsbaarheid zich geborgen voelt. Net zoals ik op mijn foto, in mijn favo hangstoel op het terrein. Een reis vol nieuwe ervaringen die een basis vormt voor de verandering die jou zo gegund is. Voel je welkom!

Bruno Constancio

Tuintherapeut

As a garden therapist, working for the Human Concern Be-LeeF! program gives me the capacity of being in a safe place, relaxing, understanding about our nature and especially to give the clients seeds of a new self, that they can plant, nurture, take care and collect the fruits.

Completing the Be-LeeF! program gives clients the possibility of taking a few more steps on their walk for recovering, enlightenment and a new vision about themselves, heart centered.

Charlotte Setton

Ervaringsprofessional®

Het werken als therapeut voor Human Concern Be-LeeF! heeft mij gebracht om echt naar mijn gevoel te luisteren, te kiezen voor mijzelf en voor dat doen waar je gelukkig van wordt. Be-LeeF! heeft me wederom doen beseffen dat je regisseur van je eigen leven en creator van je eigen geluk bent door steeds bewust te kiezen voor datgene te volgen en te doen waar je hart sneller van gaat kloppen, ook als dat betekent dat je buiten gebaande paden gaat wandelen en weerstand voelt in je omgeving bij jouw keuze. Daarnaast brengt Be-LeeF! mij dat ik er voor iemand kan zijn op de momenten dat de eetstoornis sterk trekt omdat iemand 24 uur bij ons is. Dit is iets wat ik in mijn herstel zelf heb gemist en terugkijkend hard nodig gehad zou hebben. Als laatste leer ik door als ErvaringsprofessionalⓇ in Be-LeeF! te werken de persoon achter de eetstoornis kennen en dat is de persoon die ik graag wil leren kennen en graag weer een beetje wil kunnen laten genieten van het leven.

Be-LeeF! biedt cliënten de kans om in veiligheid, in rust en in ruimte stappen te zetten om los te komen van de destructieve greep van de eetstoornis. Be-LeeF! biedt cliënten de mogelijkheid om de ervaring op te doen dat zij hun eetstoornis niet nodig hebben en dat zij anders kunnen denken en/of doen. Be-LeeF! biedt de cliënten de kans om weer te kunnen genieten en te ervaren dat eten ook een fijne en leuke kant heeft en dat het niet alleen maar moeilijk hoeft te zijn. Tot slot biedt Be-LeeF! cliënten de mogelijkheid om weer te voelen en ervaren dat zij leven en dat dit leven de moeite waard is om voor te kiezen. Ze ervaren in Be-LeeF! dat ze mens zijn, mens mogen zijn en mens kunnen zijn.

Ellen Exterkate

Verpleegkundige

Wat ik het mooist vindt aan mijn werk? Het verschil te zien tussen hoe cliënten op dag 1 binnenkomen en hoe ze weer vertrekken. Hoe zij zich in die paar weken ontwikkeld hebben. Daarbij biedt het Human Concern Be-LeeF! programma mij als professional een mooie werkplek waarin ik ook mezelf verder kan ontwikkelen. Door de open werksfeer in het team en met cliënten leer ik als verpleegkundige veel over eetstoornissen, de medische aspecten daarvan, maar ook over mijzelf als persoon.

Be-LeeF! biedt een fijne, veilige plek aan cliënten die af willen van (eetstoornis) patronen en weer terug willen keren naar de kern van zichzelf. Doordat er veel ErvaringsprofessionalsⓇ werken die veel herkennen en tevens hun eigen ervaringen delen, merk ik dat cliënten echt bereikt kunnen worden en dat goed aangesloten wordt bij wat zij nodig hebben. Ook wordt er veel aandacht besteed aan de functie en achterliggende oorzaak van de eetstoornis, want deze heeft zich niet ontwikkeld zonder reden. Helaas hoor ik regelmatig dat dit (nog) niet vanzelfsprekend is in een behandeling voor eetstoornissen.

Emanuel Anunciacao

Paardentherapeut

It's a privilege to be part of the Human concern Be-LeeF! program, where a respectful and professional environment meets warmth, love and understanding, all that in a very relaxed and beautiful surroundings.
PS: and sunny.

It's beautiful to witness the discovery, re-discovery of people´s essence. We see broken people arriving and through the program they connect or reconnect with their inner power and beauty, it's a true privilege to be part of the transformative path of recovery.

Hesther van ‘t Pad Bosch

Ervaringsprofessional®

Het Human Concern Be-LeeF! programma geeft mij als mens de ruimte en de vrijheid om mijn werk als therapeut op een helende plek te mogen verrichten, samen met een team van professionele collega’s die allemaal weten wat het is om eetstoornis te hebben en hiervan te genezen. Door de intensieve samenwerking en de reflectiemomenten biedt het programma mij de mogelijkheid om mijzelf als professional voortdurend te ontwikkelen en steeds beter mijn werk te kunnen doen.

Cliënten krijgen door het Human Concern Be-LeeF! programma de mogelijkheid zichzelf in een heilzame en veilige omgeving te ontdekken, zichzelf te vinden, autonomie te ontwikkelen en regie te leren nemen over hun eigen leven. Zij leren met behulp van “samen” steun te mogen vragen, te geven en te ontvangen, regie te nemen over hun gedachten, gevoelens en gedrag en op deze manier hun eetstoornis stapje voor stapje los te laten op de weg naar herstel.

Judie McCean

Judie McKaen

Kok

I enjoy working at Human Concern Be-LeeF! because many of the clients have had bad experiences of clinics and with patience and understanding they learn to open up and trust again within a safe environment.

Often food is the scariest part of their process, because they feel they have no control when they come to Human Concern Be-LeeF! over what food they eat, this is far from the truth as we take time to explain the dishes and how we have cooked them, during their stay they have the chance to explore once again their love of food with the 'Think Outside the box' box which is explained to them in week one where they can write requests for dishes they would like to try during their stay and why they want to eat this.

Working together with the chefs in the kitchen at the weekend allows them to interact with food in a positive therapeutic way, no one is excluded from any task.

With so many different eating locations around the quinta we like to experiment with picnics in the grounds of in the tree house overlooking glorious countryside. Who wouldn’t enjoy a picnic in such wonderful and peaceful surroundings?

What do the clients learn from us at Be-leeF!, well I think that they learn to enjoy life again, that food is not an enemy and it brings people together.

They learn new skills in food preparation without the use of a scale and without constantly looking at the packaging for calorie content as this is something we discourage from all activities and if they do we challenge that behaviour.

The clients help with the plates in the second week of their stay leading up to putting the food on the table for them to help themselves. Thinking about portion size for themselves without the guidance of therapists but with the encouragement of each other.

My favorite part of the process is dressing a table for an eating moment something I also encourage them to do when they are home to make it an environment they want to be in rather than somewhere they have to be.

When we make a table I encourage the clients to write inspirational notes to put under the plates for each other.

Kim Wanders

Locatiemanager en Ervaringsprofessional®

De stap om circa 8 jaar geleden voor het Human Concern Be-LeeF! programma te gaan werken in Portugal, was een grote stap uit mijn comfortzone. Ik was erg gehecht aan mijn vertrouwde veilige leven. Wat dat betreft kan ik mij goed inleven in de drempel die mensen soms over moeten om zich aan te melden voor Be-LeeF! Echter, alle clichés zijn waar; buiten de comfortzone ligt zoveel (meer) moois! Het werken in Be-LeeF! heeft mij als mens en als professional verrijkt; ik vertrouw meer op mijzelf, ik ben als therapeut en teamleider gegroeid, ik werk met fantastische mensen samen op een prachtige plek en ik ontmoet iedere groep weer bijzondere mensen met wie ik een stuk samen mag oplopen in hun proces. Op de foto zit ik op een schommel op het terrein in Portugal, los van het prachtige uitzicht, staat het voor mij symbool voor de 'swing' het leven in.

Wat ik ontzettend mooi en belangrijk vind, is dat cliënten vaak zichzelf en hun levensenergie hervinden. Men proeft in de veilige en warme Be-LeeF! omgeving, met behulp van de professionele liefdevolle aandacht, weer van het leven zonder eetstoornis. Dit gebeurt door groeiend (zelf)inzicht met behulp van de intensieve therapieën en het doorbreken van patronen op het gebied van eetstoornis gedrag, maar ook écht door het samen zijn, het verbinden en het delen. Bij thuiskomst is de Be-LeeF! omgeving dan wel weg, maar deze innerlijke levensvlam maakt dat het doorpakken in het herstelproces voor velen gemakkelijker en met meer richting wordt doorgezet.

Liselotte Paling

Verpleegkundige

Mijn naam is Liselotte, en ik werk als verpleegkundige voor het Human Concern Be-LeeF! programma in Portugal. Sinds ik bij Be-LeeF! ben gaan werken, heb ik zoveel inzichten gekregen. Het programma is dusdanig dynamisch wat er voor zorgt dat je echt daadwerkelijk de beste versie van jezelf naar boven haalt. Hierbij ontvang je de passende hulp van de zorgprofessionals die er zijn. De diversiteit, werkende naar hetzelfde doel namelijk; herstel, maakt het hele boost programma in mijn ogen zo bijzonder en betekenisvol!
Luis

Luis Xavier de Carvalho

Stable Manager

To be part of an amazing Team of colleagues, and work within a profession that I love, is a very rewarding experience. Working in the sessions, alongside the Horse Therapist/ Therapists, understanding and learning on a deeper level, how the Horse therapy can help play an important part in each clients recovery.

I would believe the clients leave the quinta with many fond memories, new friendships, lessons and understandings from the therapy session, which will help them continue with their recovery, when they return home.

Marja de Jong

Marja de Jong

Vaktherapeut beeldend

Tijdens het Be-LeeF! programma ontmoet ik steeds opnieuw mijn innerlijke speelse kind. Het kind in mij dat wil leven, verbinden, creëren en ontdekken. In het Be-LeeF! programma is er veel ruimte voor creativiteit. Ik vind de Quinta een heel inspirerende plek om te werken. De plek ademt voor mijn aandacht en beleving. De ruime tuin biedt veel mogelijkheden om in de natuur beeldende therapie te geven.

Het Be-LeeF! programma biedt je confrontatie met je eetstoornis. Ook geeft het je de tools om contact met jezelf te maken, je innerlijk weten, wensen en behoeftes. Het loslaten van jouw eetstoornis kan heel veel oproepen. De reis naar jezelf maak je zelf, maar niet alleen. Om je heen staan groepsleden en een team van gedreven professionals die deze reis samen met jou maken.

Marlies van den Berg

Marlies van den Berg

Backoffice medewerker Be-Leef!

Be-LeeF! zal voor mij altijd een bijzondere plek zijn. Een plek waar warmte, begrip, aandacht en ontwikkeling centraal staan! Ik vind het heel bijzonder om de verandering te zien bij deelnemers gedurende de weken in Be-leeF! Door het volgen van de intensieve therapieën en het samenzijn in een omgeving waar je alles van jezelf mag bespreken en laten zien, worden er patronen zichtbaar en doorbroken die altijd zo vastgeroest leken. Door de holistische aanpak zie ik dat mensen hun levensenergie weer (terug) vinden en weggaan met een dosis lef, hoop en kracht voor de toekomst!

Mary Jo Canny

House Manager

We are a small dynamic team, every day I am motivated in my role as the House Manager in supporting the Human Concern Be-LeeF! program. I have great satisfaction in my role, we support the Therapists and clients throughout their stay. As the Quinta is set in a beautiful, safe and comfortable environment, which we hope becomes the clients home for the 6 weeks they are here. My main goal in each Be-LeeF! is for the clients' stay in Portugal to be special and memorable.

There is such a difference in the clients when they leave the Quinta in Portugal. Every Be- LeeF! is an unforgettable experience for everyone who works at the Quinta and I am sure this is experienced by the client also. Throughout their stay and therapy sessions, I would say that the clients take with them vital tools from the therapy sessions, to continue their journey of recovery when they are back in their home country.

Natascha Leijs

Verpleegkundige

In 2012 ben ik als verpleegkundige bij Human Concern Be-LeeF! gaan werken. Ik had via via gehoord dat er een klinische boost behandeling gestart werd in Portugal. Ik woon in Portugal en dit leek me een geweldige warme en mooie werkplek. Ik heb gesolliciteerd en ben begonnen in de allereerste Be-LeeF! groep. Ik werk met een hecht team. Het Be-LeeF! team voelt voor mij al heel lang als mijn tweede familie. Als verpleegkundige werk je 24 uursdiensten waardoor ik in de afgelopen jaren heel veel tijd heb doorgebracht op de locatie in Portugal. Wij zijn altijd bij de groep en dus ook in hun vrije tijd waardoor je ze op een andere manier leert kennen en een ander kant ziet als tijdens de therapiesessies. Dat is voor mij een verrijking en maakt onze positie speciaal. Het Human Concern Be-leeF! programma heeft mij veel gebracht en ook ik leer iedere dag weer.

Ik vind het belangrijk dat de cliënten zich thuis voelen en zichzelf weer hervinden. Naast de intensieve therapie dagen is er ook ruimte om samen te zijn en het wat luchtiger te houden. Te ontspannen in de mooie tuin of de vele intieme plekjes die het huis biedt. Leren om weer te genieten van de mooie dingen in het leven. Ook dat hoort bij herstellen van een eetstoornis. Het groepsproces is hierbij belangrijk. Het zijn met gelijkgestemden en ErvaringsprofessionalsⓇ en de herkenning maken het veilig en dat de cliënten zich begrepen voelen.

Simone Lenssen

Regiebehandelaar / Systeemtherapeut

Tijdens het Human Concern Be-LeefF! programma is het verschil tussen mij als professional en mij als mens veel kleiner dan in een ambulante setting. Ik ervaar mezelf daar als een onderdeel van een groter geheel, voel me verbonden met iets dat groter is dan mezelf en dat ervaar ik als erg voedend voor mij als mens maar ook als professional. Mijn eigen ervaring in het moment inzetten naar zowel collega's maar ook naar cliënten ervaar ik als een continue uitdaging en een continu groeiproces.

Het programma kan heel veel verschillende betekenissen hebben voor cliënten zoals:
* Erkennen dat je een eetstoornis hebt
* Ontdekken waarom je de eetstoornis hebt ontwikkeld in je leven.
* Herontdekken wie je als persoon bent los van de eetstoornis
* Ontdekken waar je behoeften en verlangens en kwaliteiten als persoon liggen en een manier vinden om die te vervullen zoals ze bij jou passen
* Jezelf als persoon centraal stellen en jezelf de ruimte gunnen in wat je hoe wil doen

Vere - team Portugal

Vere Ellis

Kitchen Chef

I love food! I love to try new tastes and sensations. My favourite place is in the kitchen where I encourage clients to fall in love with food not just the eating but the shopping, preperation and and all the important bits all the way to enjoying that meal with the people that make you happy.
People often ask me what I like about what I do at Quinta Colina.... it has to be the laughter, joy and interest to what I'm doing and how its done! I like showing clients the happiness I have around food and sharing that joy as best I can... An everyday experience!
Close Menu