Om je patronen te doorbreken en de weg vrij te maken voor herstel van je eetstoornis word je onder meer begeleid door onze psychologen of vaktherapeuten die tevens ervaringsdeskundig zijn, door ons Ervaringsprofessionals® genoemd. Zij begrijpen als geen ander wat een eetstoornis met je doet omdat zij dit zelf ook hebben meegemaakt en overwonnen. Zij kunnen je daarom in het bijzonder helpen om jezelf te hervinden en je nieuw perspectief bieden voor herstel, je toekomst en jouw leven. Hiermee geven onze Ervaringsprofessionals® een extra dimensie aan het Human Concern Be-LeeF! programma dat jou net die boost kan geven om te werken aan een leven zonder eetstoornis.
Onze Ervaringsprofessionals

bijzondere plek, met een ambitieus team openende we de poorten van Be-LeeF! En wat een prachtige onderneming was dat! Het hoofdhuis, ‘De Quinta’ werd binnen en half jaar verbouwd en samen met familie en vrienden ingericht met spullen van de kringloop. Nog maar net op tijd alles in gereedheid stonden we vol verwachting en waarschijnlijk net zo zenuwachtig als onze cliënten klaar onze eerste cliënten te verwelkomen. Beleef 1 was daarmee een feit. Wat was die tijd enorm spannend en mooi tegelijkertijd. Naast zorgen dat er water uit de kraan kwam, het zwembad schoon was en de douche warm, moesten we een heel nieuw therapie programma gaan draaien. Vanaf scratch. Wat een mooie uitdaging was dat en wat een verantwoording. Maar wat een succes werd het!
De behandeling trekt tot op de dag van vandaag vele cliënten uit hun staat van wanhoop en laat ze stappen zetten over de drempel van herstel. Het concept wat ik voor dit programma had uitgedacht is gebaseerd op de ontwikkeling van de identiteit. Het gebrek eraan is waar een eetstoornis in de basis over gaat. Uitgangspunt en inspiratie was ook: ‘wat hadden wij nou als ex-cliënten gemist in onze eigen behandelingen?’ En dat varieerde van begrip, aandacht, menselijkheid, sfeer, je welkom voelen en hoop krijgen. En DOEN. Er kwamen niet direct woorden als CGT, CBT-E, ACT of FBT naar boven. Het waren vooral de non-specifieke factoren, zoals ik ze noem, die belangrijk leken. De soms ontastbare maar zeker niet minder werkzame bestanddelen. Het had te maken met liefde en hoop. Met ervarend leren. Om zo de weg naar jeZelf te openen. JeZelf te leren kennen. Zelfvertrouwen te krijgen. Want dat is waar het leven ons toe uitnodigt - innerlijke groei - van baby tot bejaarde. Inmiddels 12 jaar, 58 groepen en meer dan 600 cliënten verder is Beleef een begrip. Het verkoopt zichzelf door haar resultaten. Het is een niet meer weg te denken levensveranderende ervaring voor mensen die serieus zijn vastgelopen in hun eetstoornis. Elke groep bevestigd weer het besef dat wat daar op die plek gebeurd klopt! En dat horen we ook terug. Van cliënten, medewerkers, gasten, ouders of andere betrokkenen. Het maakt me blij en trots. Hier was het om te doen immers: cliënten zien voor wie zij zijn, ze doen geloven dat zij er toe doen. En dat hun leven hen toebehoort. Ik ben ook heel dankbaar, dat ik mag leren en groeien samen met cliënten en collega’s. Volgens mij het mooiste cadeau dat we elkaar als mens kunnen geven!

Voor jou als deelnemer van Be-LeeF! brengt het programma diezelfde vertraging. Even los van alles, terug naar jezelf. Wat kun je over jezelf (her)ontdekken als er niets of niemand is waar je verantwoordelijkheid voor draagt, buiten die voor jezelf? Welke patronen ontdek je als je jouw gedragingen tegen het licht houdt? Be-LeeF! biedt een veilige omgeving met de hulp en steun om te doen wat thuis zo moeilijk is. Een beschermde plek waarin kwetsbaarheid zich geborgen voelt. Net zoals ik op mijn foto, in mijn favo hangstoel op het terrein. Een reis vol nieuwe ervaringen die een basis vormt voor de verandering die jou zo gegund is. Voel je welkom!

Completing the Be-LeeF! program gives clients the possibility of taking a few more steps on their walk for recovering, enlightenment and a new vision about themselves, heart centered.

Be-LeeF! biedt cliënten de kans om in veiligheid, in rust en in ruimte stappen te zetten om los te komen van de destructieve greep van de eetstoornis. Be-LeeF! biedt cliënten de mogelijkheid om de ervaring op te doen dat zij hun eetstoornis niet nodig hebben en dat zij anders kunnen denken en/of doen. Be-LeeF! biedt de cliënten de kans om weer te kunnen genieten en te ervaren dat eten ook een fijne en leuke kant heeft en dat het niet alleen maar moeilijk hoeft te zijn. Tot slot biedt Be-LeeF! cliënten de mogelijkheid om weer te voelen en ervaren dat zij leven en dat dit leven de moeite waard is om voor te kiezen. Ze ervaren in Be-LeeF! dat ze mens zijn, mens mogen zijn en mens kunnen zijn.

Be-LeeF! biedt een fijne, veilige plek aan cliënten die af willen van (eetstoornis) patronen en weer terug willen keren naar de kern van zichzelf. Doordat er veel ErvaringsprofessionalsⓇ werken die veel herkennen en tevens hun eigen ervaringen delen, merk ik dat cliënten echt bereikt kunnen worden en dat goed aangesloten wordt bij wat zij nodig hebben. Ook wordt er veel aandacht besteed aan de functie en achterliggende oorzaak van de eetstoornis, want deze heeft zich niet ontwikkeld zonder reden. Helaas hoor ik regelmatig dat dit (nog) niet vanzelfsprekend is in een behandeling voor eetstoornissen.

PS: and sunny.
It's beautiful to witness the discovery, re-discovery of people´s essence. We see broken people arriving and through the program they connect or reconnect with their inner power and beauty, it's a true privilege to be part of the transformative path of recovery.

Cliënten krijgen door het Human Concern Be-LeeF! programma de mogelijkheid zichzelf in een heilzame en veilige omgeving te ontdekken, zichzelf te vinden, autonomie te ontwikkelen en regie te leren nemen over hun eigen leven. Zij leren met behulp van “samen” steun te mogen vragen, te geven en te ontvangen, regie te nemen over hun gedachten, gevoelens en gedrag en op deze manier hun eetstoornis stapje voor stapje los te laten op de weg naar herstel.

Often food is the scariest part of their process, because they feel they have no control when they come to Human Concern Be-LeeF! over what food they eat, this is far from the truth as we take time to explain the dishes and how we have cooked them, during their stay they have the chance to explore once again their love of food with the 'Think Outside the box' box which is explained to them in week one where they can write requests for dishes they would like to try during their stay and why they want to eat this.
Working together with the chefs in the kitchen at the weekend allows them to interact with food in a positive therapeutic way, no one is excluded from any task.
With so many different eating locations around the quinta we like to experiment with picnics in the grounds of in the tree house overlooking glorious countryside. Who wouldn’t enjoy a picnic in such wonderful and peaceful surroundings?
What do the clients learn from us at Be-leeF!, well I think that they learn to enjoy life again, that food is not an enemy and it brings people together.
They learn new skills in food preparation without the use of a scale and without constantly looking at the packaging for calorie content as this is something we discourage from all activities and if they do we challenge that behaviour.
The clients help with the plates in the second week of their stay leading up to putting the food on the table for them to help themselves. Thinking about portion size for themselves without the guidance of therapists but with the encouragement of each other.
My favorite part of the process is dressing a table for an eating moment something I also encourage them to do when they are home to make it an environment they want to be in rather than somewhere they have to be.
When we make a table I encourage the clients to write inspirational notes to put under the plates for each other.

Wat ik ontzettend mooi en belangrijk vind, is dat cliënten vaak zichzelf en hun levensenergie hervinden. Men proeft in de veilige en warme Be-LeeF! omgeving, met behulp van de professionele liefdevolle aandacht, weer van het leven zonder eetstoornis. Dit gebeurt door groeiend (zelf)inzicht met behulp van de intensieve therapieën en het doorbreken van patronen op het gebied van eetstoornis gedrag, maar ook écht door het samen zijn, het verbinden en het delen. Bij thuiskomst is de Be-LeeF! omgeving dan wel weg, maar deze innerlijke levensvlam maakt dat het doorpakken in het herstelproces voor velen gemakkelijker en met meer richting wordt doorgezet.


I would believe the clients leave the quinta with many fond memories, new friendships, lessons and understandings from the therapy session, which will help them continue with their recovery, when they return home.

Het Be-LeeF! programma biedt je confrontatie met je eetstoornis. Ook geeft het je de tools om contact met jezelf te maken, je innerlijk weten, wensen en behoeftes. Het loslaten van jouw eetstoornis kan heel veel oproepen. De reis naar jezelf maak je zelf, maar niet alleen. Om je heen staan groepsleden en een team van gedreven professionals die deze reis samen met jou maken.


There is such a difference in the clients when they leave the Quinta in Portugal. Every Be- LeeF! is an unforgettable experience for everyone who works at the Quinta and I am sure this is experienced by the client also. Throughout their stay and therapy sessions, I would say that the clients take with them vital tools from the therapy sessions, to continue their journey of recovery when they are back in their home country.

Ik vind het belangrijk dat de cliënten zich thuis voelen en zichzelf weer hervinden. Naast de intensieve therapie dagen is er ook ruimte om samen te zijn en het wat luchtiger te houden. Te ontspannen in de mooie tuin of de vele intieme plekjes die het huis biedt. Leren om weer te genieten van de mooie dingen in het leven. Ook dat hoort bij herstellen van een eetstoornis. Het groepsproces is hierbij belangrijk. Het zijn met gelijkgestemden en ErvaringsprofessionalsⓇ en de herkenning maken het veilig en dat de cliënten zich begrepen voelen.

Het programma kan heel veel verschillende betekenissen hebben voor cliënten zoals:
* Erkennen dat je een eetstoornis hebt
* Ontdekken waarom je de eetstoornis hebt ontwikkeld in je leven.
* Herontdekken wie je als persoon bent los van de eetstoornis
* Ontdekken waar je behoeften en verlangens en kwaliteiten als persoon liggen en een manier vinden om die te vervullen zoals ze bij jou passen
* Jezelf als persoon centraal stellen en jezelf de ruimte gunnen in wat je hoe wil doen

People often ask me what I like about what I do at Quinta Colina.... it has to be the laughter, joy and interest to what I'm doing and how its done! I like showing clients the happiness I have around food and sharing that joy as best I can... An everyday experience!