Skip to main content
search

Krantenartikel Human Concern in AD

 

Patiënten met eetstoornis durven zich door crisis niet te melden voor een behandeling: ‘Terwijl het nú harder nodig is dan ooit’

 

Mensen met een eetstoornis durven zich door de huidige coronacrisis niet aan te melden voor een behandeling. Dat ziet eetstoorniscentrum Human Concern, met onder andere een vestiging in Bilthoven, aan de terugloop in het aantal aanmeldingen. Het centrum is bang voor lange wachtlijsten na de crisis.

 

Hulp zoeken is voor mensen met een eetstoornis natuurlijk sowieso al moeilijk, maar de huidige coronacrisis maakt dat nóg lastiger, zien ze bij Human Concern. ,,Ze kunnen of durven niet naar de huisartsen vanwege het risico op besmetting”, laat Inge Rost Van Tonningen van Human Concern weten.

De aanwezigheid van het virus zorgt er bij veel cliënten voor dat zij extra worden geconfronteerd met persoonlijke thema’s als angst, depressiviteit en gebrek aan structuur in eetmomenten. Daarnaast is er bij mensen met bijvoorbeeld anorexia veel sprake van bewegingsdrang, terwijl het voor personen met binge eating disorder lastig kan zijn om de drang naar (meer) eetbuien te voorkomen.

Human Concern ziet dat veel mensen met eetstoornissen de stap naar hulp op dit moment niet durven te zetten. Dat zou komen omdat ze niet naar de huisarts kunnen of durven vanwege het risico op besmetting. ,,Als behandelcentrum maken wij ons grote zorgen over het feit dat veel mensen hierdoor niet op tijd hulp krijgen voor hun eetstoornis, terwijl dit juist nu harder dan ooit nodig is.”

 

Terugloop

De hulpverleners zien een ‘enorme’ terugloop in het aantal aanmeldingen en denken dat er na de coronacrisis een ‘stuwmeer’ gaat ontstaan in het aantal aanmeldingen. Daardoor neemt de kans op wachtlijsten, die ze hier juist zo goed onder controle hadden, toe. ,,Terwijl het voor mensen met eetstoornissen van belang is om in een zo vroeg mogelijk stadium behandeld te worden.”

Human Concern heeft zelf haar klinieken gesloten. In plaats daarvan worden de cliënten, met eetstoornissen als anorexia, boulimia en binge eating disorder, behandeld via videobellen.

Dat is natuurlijk niet ideaal, maar om hun cliënten nu zoveel mogelijk te ondersteunen biedt Human Concern extra webinars en extra gesprekken met ervaringswerkers aan.

Door: Indra Jager.

Je kunt het artikel hier online teruglezen.

Close Menu