Nieuws

13% Van de jongens telt caloriën

By 21 juni 2012 No Comments

Anorexia- en boulimia nervosa komen niet alleen bij meisjes en vrouwen voor, maar ook steeds vaker bij jongens en mannen. Onderzoeksresultaten van studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen in opdracht van anorexiajongens.nl en Stichting Human Concern laten zien dat gemiddeld 25 procent van de ondervraagde mannelijke middelbare scholieren aspecten van deze eetstoornissen vertoont. Aan het onderzoek deden 258 mannelijke middelbare scholieren van het VWO, HAVO en VMBO mee, die gedurende 4 maanden werden gevolgd. Opvallend is dat ruim 10 procent van de respondenten minder weegt dan gewenst, ruim 13 procent let erg op de hoeveelheid calorieën die hij inneemt en ruim 2 procent gebruikt bewust laxeermiddelen.

Het forum anorexiajongens.nl en Stichting Human Concern, Ervaringsprofessionals® in eetstoornissen, vragen dringend aandacht voor de eetproblematiek onder jongens, waar tot nu toe een groot taboe op rust. Carmen Netten, directeur van Human Concern benadrukt dit: “Eetstoornissen is niet alleen een vrouwending, hoog tijd om dit taboe op te heffen”. Ook Ron Meijering, directeur van anorexiajongens.nl, heeft zelf een eetstoornis gehad en is van mening dat er meer aandacht voor deze doelgroep nodig is “Het begint met bespreekbaar maken”.

Greta Noordenbos, deskundige op het terrein van eetstoornissen aan de Universiteit van Leiden vindt het belangrijk dat er meer aandacht komt voor jongens die een negatieve lichaamsbeleving hebben en eetproblemen ontwikkelen “Net zoals meisjes kijken ook jongens vaak naar mannelijke modellen op de catwalk, in de bladen en op internet. Vooral jongens die onzeker zijn over zichzelf en hun lichaam willen er ook zo uit zien om meer zelfvertrouwen te krijgen en aantrekkelijker gevonden te worden. Als dat een obsessie wordt kan dat desastreuze gevolgen hebben.

Lees hier het persbericht in de Spits

Zie ook:

ANP
Anorexiajongens.nl
NOS op 3
femistyle.be
gezondheidsplein
blog.nl
pro-anorexia.nl
arnhem.nieuws.nl
gezondheidskrant
demorgen.be
ondertussen.nl
han.nl
Telegraaf
Nu.nl
Vriendin
Omroep Gelderland

Leave a Reply