Skip to main content
search
Nieuws

Aanmoedigingsprijs uitgereikt expositie Inside Out

By 10 januari 2016No Comments

Een paar maanden voor de NAE-Dag en de Eetstoornis Bewust Zijn Dag die eind november jongstleden plaatsvonden, riepen wij cliënten op om mee te doen aan de kunstexpositie Inside Out. De opdracht luidde, maak een kunstwerk waarmee je de eetstoornis van binnenuit uitbeeldt. Aan de expositie deden in totaal 30 deelnemers mee. Er was een aanmoedigingsprijs uitgeloofd aan degene van wie het werk de toeschouwer het meest weet te raken. Lorenza dell’Aquila heeft deze aanmoedigingsprijs gewonnen en ontvangt als waardering een creatieve workshop naar keuze.

Cliënt Lorenza: “Toen ik hoorde over de kunstexpositie van Human Concern voor de NAE-Dag, leek het me mooi om hieraan mee te doen. Ik begon na te denken over hoe ik het beste over kon brengen wat een eetstoornis nu precies inhoudt en wat iemand met een eetstoornis doormaakt. Wat ik toen besefte is dat ik het voor mijzelf eigenlijk niet eens goed kan omschrijven wat ik tot nu toe heb doorgemaakt en heb geleerd, omdat het zo veel omvattend is. Ik ben toen begonnen om alle inzichten, gebeurtenissen en leerpunten op te schrijven en dat vervolgens om te zetten naar tekst en illustratie. Zo zijn de 50 kaarten van ‘Waarom is eetstoornis geen werkwoord?’ ontstaan. Maar waarom nu die naam denk je misschien? ‘Werkwoorden zijn woorden die aangeven welke handeling, toestand of proces in de zin centraal staat‘; eetstoornissen overheersen in alles wat je op een dag doet. Ze geven aan dat het ‘eten/niet eten; denken over eten’ centraal moet staan in je leven.

Het project heeft mij geholpen in mijn herstel doordat ik nu meer inzicht heb gekregen in wat ik tot nu toe heb geleerd. Ik merkte dat de therapie soms een beetje overweldigend was voor mij en dat ik niet goed meer kon overzien waaraan ik moet werken of wat ik al heb geleerd. Door het op deze manier vorm te geven heeft dat mij een stukje rust en duidelijkheid gegeven. Toen mijn project klaar was kreeg ik veel positieve reacties in mijn omgeving. Mijn naasten vonden het heel bijzonder om te zien, en het heeft hun geholpen om mij beter te begrijpen. Ook kreeg ik herkenning van lotgenootjes. Daarom heb ik de website waaromiseetstoornisgeenwerkwoord.com opgericht. Daarop kun je de 50 kaartjes bestellen.

Met de kaartjes hoop ik dat je herkenning zult vinden, misschien nieuwe inzichten zal krijgen, of bepaalde inzichten die je al hebt geleerd op een rijtje kunt krijgen. Je kunt de kaartjes ook gebruiken als hulpmiddel om een gesprek aan te gaan. Een kaartje kan het onderwerp versterken of je over een drempel heen helpen om eens goed met iemand ergens over te praten.”

De werken van alle deelnemers zijn binnenkort te bewonderen in de locatie van Human Concern in Amsterdam. En de kaartjes van Lorenza liggen ook op elke vestiging van Human Concern.

HC Podium
Houd jij er ook van om je creatief te uiten en helpt het bij je herstel? Dan is Human Concern naar jou op zoek! Lees verder op onze website.

Leave a Reply

Close Menu