Skip to main content
search
Nieuws

Anorexia patiënt gedraagt zich ook ‘dikker’

By 20 juni 2013No Comments

gedichtenDat patiënten met Anorexia Nervosa een verstoord lichaamsbeeld hebben, is al langer bekend. Nu is ook bewezen dat Anorexiapatiënten niet alleen denken dat ze dik zijn, maar zich er ook onbewust naar gedragen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht onder 39 vrouwen.

Voor het onderzoek van promovenda Anouk Keizer liepen zowel Anorexiapatiënten als gezonde mensen 7,7 meter richting een tafel die geplaatst was achter een soort poort bestaande uit twee grijze houten schotten. De poort kon breder en smaller gemaakt worden. Om de deelnemers niet het vermoeden te geven waar dit onderzoek in feite om draaide, werd hun tijdens het lopen door de poort een taak opgelegd die verder niets van doen had met het eigenlijke onderzoek. Keizer: “Wij wilden weten bij welke breedte van de poort mensen hun schouders gaan draaien om erdoor te kunnen.”

‘Dikker’ voordoen
Anorexiapatiënten bleken zich, in vergelijking tot gezonde mensen, sneller ‘dikker’ voor te doen dan ze in werkelijkheid zijn. Bij een relatief bredere opening van de poort draaiden ze hun schouders al. Gezonde mensen draaiden hun schouders pas wanneer een poort 25 procent breder was dan hun eigen schouders. Anorexiapatiënten deden dit al wanneer een poort 40 procent breder was dan hun eigen schouders. Keizer: “Hieruit blijkt dat zij niet alleen dénken dat ze te dik te zijn: ze gedragen zich ook in hun onbewuste, dagelijkse bewegingen dikker dan ze in feite zijn.”

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

(bron: Universiteit Utrecht)

Leave a Reply

Close Menu