Skip to main content
search
Nieuws

Anorexia patiënten hebben groter brein

By 25 juli 2013oktober 21st, 2023No Comments

Tieners met Anorexia Nervosa hebben een groter brein dan leeftijdsgenoten zonder deze eetstoornis. Dat wijst onderzoek van de University of Colorado uit.

Bron: Nu.nl

De onderzoekers bekeken de hersenen van 19 meisjes met Anorexia en 22 gezonde tieners met behulp van MRI. De anorexiapatiënten bleken een grotere orbitofrontale cortex en insula te hebben.

De orbitofrontale cortex heeft te maken met het krijgen van een verzadigd gevoel na het eten van een bepaald type voedsel. Vermoedelijk zorgt een grotere orbitofrontale cortex ervoor dat mensen met Anorexia sneller stoppen met eten. De insula heeft te maken met smaak, maar ook met hoe iemand zijn lichaam ziet. Mogelijk draagt deze bij aan het gevoel dik te zijn, terwijl er in feite sprake is van ondergewicht.

“Hoewel eetstoornissen vaak uitgelokt worden door de omgeving, zijn er waarschijnlijk ook biologische mechanismen die mede bepalen of een individu een eetstoornis als Anorexia Nervosa ontwikkelt”, zegt onderzoeker Guido Frank.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry.

Hooggevoelig
Sander de Vos, wetenschappelijk onderzoeker bij Human Concern, stelt dat dit onderzoek misschien wel meer zegt dan de onderzoekers nu in hun conclusie stellen. “De orbitofrontale cortex wordt namelijk ook als een gebied beschouwd voor het integreren en het interpreteren van gevoelens en prikkels van buitenaf. Mogelijk zijn tieners met Anorexia Nervosa hooggevoelig, dus gevoeliger dan andere tieners, waardoor prikkels van binnen en van buitenaf extra goed of hard binnenkomen.”

Leave a Reply

Close Menu