Een feest van hoop en (h)erkenning: zo laat zich de eerste Eetstoornis Bewust Zijn Dag De Wanhoop nabij van Human Concern het beste omschrijven. Op zaterdag 28 november 2015 kwamen iets meer dan vier honderd mensen bijeen in Theater De Meervaart in Amsterdam om elkaar te ont-moeten, erkend te worden en geïnspireerd te raken. Om steun, hoop, begrip en het vertrouwen te voelen dat herstel ook voor hen is weggelegd. “Deze dag heeft ons gezin de hoop en de moed gegeven, dat er licht is aan het einde van deze tunnel”, vertelde een vader na afloop.
“Wat ongelooflijk goed en moedig dat jullie hier zijn”, begon dagvoorzitter en Human Concern Ervaringsprofessional Helena Zorge de dag. “Ik kan me voorstellen dat de drempel hoog was. Ik denk niet dat ik dit zelf indertijd had gedurfd.” Van Limburg tot Groningen: overal kwamen mensen vandaan. Sommigen zelfs nog halverwege de dag, omdat ze er die ochtend over hadden gelezen in de Telegraaf. De één wilde met eigen ogen zien dat herstel mogelijk is, de ander was op zoek naar handvatten om tot steun te zijn; en weer anderen waren op zoek naar herkenning en begrip. Allemaal wilden ze graag geïnspireerd worden en het vlammetje van hoop (verder) ontbranden.
Machteloosheid: wat doe je ermee?
Veel bezoekers vertellen al meerdere behandelingen achter de rug te hebben. Toch hebben ze de bewuste knop nog niet gevonden. Sommigen hebben te horen gekregen dat ze ermee moeten leren leven. Maar hoe is de vraag. Het woord machteloosheid komt geregeld voorbij. Ouders en andere naastbetrokkenen geven aan zich ongelooflijk machteloos voelen. Ze hebben er alles voor over dat hun kind beter wordt, maar in plaats daarvan zien ze hun kind verder afglijden. En al snel zit de eetstoornis niet alleen aan tafel, maar ook in hún hoofd en lijf, zij het net iets anders. “Dan kun je twee dingen doen”, zei één van de Human Concern-therapeuten tijdens een workshop voor naastbetrokkenen: “Ga je jezelf hierin verliezen of ga je goed voor jezelf zorgen?”
“‘Ook mijn dochter voelt zich vaak machteloos”, vertelde een moeder. “’De eetstoornis is sterker dan ik ben’, zegt ze dan. Maar vandaag hoorde ik van de twee Amerikaanse ervaringsdeskundige professionals Beth Hartman McGilley (adjunct associate professor of psychiatry at the University of Kansas School of Medicine en gespecialiseerd in de behandeling van eetstoornissen) en Carolyn Costin (directeur en oprichtster de Amerikaanse Monte Nido klinieken), dat dit onmogelijk is: ‘De eetstoornis zit in jou en kan dus niet sterker zijn. Jij bent sterker: vind die kracht, dat is je sleutel tot herstel’. Dit vind ik zo’n bemoedigend beeld.”
Een andere moeder kwam tot de ontdekking dat de eetstoornis van haar dochter niets met eten te maken heeft. Het gaat om de laag eronder, om de functie die de eetstoornis heeft. “Mijn dochter heeft vandaag het verlangen gekregen om te ontdekken wat de eetstoornis haar te vertellen heeft en ik hoop met heel mijn wezen dat ze hierin slaagt en zo een gelukkig leven kan opbouwen.”
Ik kan nog zoveel meer bereiken als ik beter ben
Ook cliënten van Human Concern hebben zich voor deze dag ingeschreven, al vertellen ze dat zelfs voor hen de drempel hoog was. Marjolein: “Zo’n hele dag die in het teken staat van een eetstoornis, vond ik een pittig idee. Daarnaast legt het ook weer een stukje kwetsbaarheid bloot.” Vriendin Suzanne knikt. “Maar de workshops spraken ons allebei erg aan en toen we hoorden dat koks Vere en Judy uit Portugal ook van de partij zouden zijn, zeiden we tegen elkaar: ‘We gaan!’
Ze kennen de aimabele koks die koken bij de klinische boost behandeling Be-LeeF!-in Portugal, waaraan ze beiden op andere momenten hebben deelgenomen. Wat hen is opgevallen vandaag? Suzanne: “Allereerst de fijne sfeer die er hangt en die de inrichting uitstraalt: de kussens en dekentjes op de banken, de kaarsen op tafel: typisch Human Concern. Het meest geraakt ben ik door de voorstelling Stillen. Ik vond het confronterend om te zien hoe Maartje uitbeeldde wat ik zo vaak voel. En door er van een afstandje naar te kijken, heb ik beter door hoe onlogisch en onjuist bepaalde gedachten zijn. Ik ga naar huis met nog meer hoop op duurzaam herstel. Ik ben nu onder behandeling bij Human Concern en heb daarvoor ook verschillende trajecten doorlopen, maar na vandaag voel ik me sterker gemotiveerd: ik kan zoveel meer bereiken en betekenen als ik beter ben.”
Marly: “Waag de sprong!”
“Alles klopte deze dag”, blikt Carmen Netten, oprichter en inhoudelijk directeur van Human Concern, terug. De sfeer die zo mooi en hoopvol was, de sprekers die ons meevoerden in hun verhalen, de muziek van Michelle Courtens, de theatervoorstelling Stillen van Maartje Wikkerink, de tranen van onze ambassadrice en GTST-actrice Marly van der Velden tijdens haar interview, de workshops die verbonden en inzichten gaven… Aan het begin van de dag vertelde ik het publiek dat perfectie niet bestaat, ook niet als je de eetstoornis hebt overwonnen, maar ik kom hier enigszins op terug”, lacht ze. “Zo’n mooie dag komt niet vaak voor. De missie van Human Concern is geslaagd. Zoveel mensen hebben me verteld dat deze dag hun hoop heeft gegeven. En dit is belangrijk, want zonder hoop en geloof in duurzaam herstel kun je niets beginnen. Ik ben erg dankbaar dat we deze dag hebben kunnen aanbieden.”
Aan het einde van het interview met GTST-actrice Marly van der Velden op het grote podium vroeg Helena Zorge haar: “Is er nog iets dat je de mensen in de zaal wilt meegeven?” Marly: “Misschien voelt het loslaten van je eetstoornis alsof je moet springen zonder te weten waar je terecht gaat komen. Maar doe het alsjeblieft. Waag de sprong! Je krijgt er zoveel moois voor terug!”
Lees ook de ervaringen van bezoekers.
Lees het verhaal dat Jesús de la Torre y Rivas van WEET presenteerde op de Eetstoornis Bewust Zijn Dag.
Luister nu ook de muziek terug van Elisabeth – Dat ik je mis, inclusief songtekst.