Skip to main content
search
Nieuws

Documentaire ‘Emma Wil Leven’ en Anorexia Special 22 november

By 16 november 2016december 27th, 2021No Comments

Op dinsdag 22 november om 21.20 uur bij BNN op NPO 3 was de indringende documentaire ‘Emma Wil Leven’ te zien, als onderdeel van een Anorexia Special. In deze documentaire is te zien hoe de 18-jarige Emma na een strijd van zes jaar anorexia, de belangrijkste beslissing van haar leven maakt: Emma kiest voor het leven. Maar, het blijkt te laat. De schade aan haar lichaam is te groot en geeft het uiteindelijk op.

De film is gemaakt door documentairemaakster Jessica Villerius: “Ik hoorde van Emma’s overlijden en van haar vurige wens toen ze nog leefde: ze wilde dat er een documentaire zou worden gemaakt. Deze kon wat haar betreft twee kanten op: het moest óf gaan over haar herstel vanuit een onmogelijke positie, of het moest gaan over hoe je aan Anorexia kunt overlijden, mocht ze het niet halen. Het werd helaas het laatste. Ik heb een eerbetoon gemaakt aan iemand die wat mij betreft symbool staat voor een veel grotere groep van jonge mensen die uiteindelijk zo ver heen raakt, dat er geen passende behandeling meer voor hen is. Ik hoop dat de film een liefdevolle brug slaat tussen artsen en ervaringsdeskundige professionals, omdat ik heilig geloof dat zij samen de sleutel vormen tot herstel. Niet los van elkaar. Sámen.”

‘Emma Wil leven’ laat intieme beelden zien die door onder andere Emma zelf gefilmd zijn. Haar ouders, artsen, behandelaren en vriendinnen komen daarnaast aan het woord. Zo zie je Emma in Portugal, waar ze ondanks dat ze uitbehandeld is, met behulp van ervaringsprofessionals toch hoopt te kunnen herstellen.

De documentaire wordt als onderdeel van de Anorexia Special vertoond. Voorafgaand aan de documentaire voert Sophie Hilbrand een gesprek met Jessica Villerius en de ouders van Emma. Ze gaan in op de ziekte maar ook de laatste wens van Emma: deze documentaire. Na afloop wordt nagepraat met behandelaars en (oud-)patiënten: welke lessen kunnen we trekken uit het verhaal van Emma?

Bekijk de Anorexia Special en documentaire ‘Emma Wil Leven’ hier terug:
http://www.npo.nl/anorexia-special/22-11-2016/BNN_…

Op maandag 21 november was Ervaringsprofessional Charlotte Gies die Emma heeft bijgestaan in Portugal te gast samen met documentairemaakster Jessica Villerius in het programma RTL Late Night. Bekijk hieronder een fragment terug:

Geen uitzondering
Op de website AD.nl staat een interview met documentairemaakster Jessica Villerius. Jessica: “,,Ik hoop dat het de mensen bereikt die nu aan deze ziekte lijden en denken dat ze een uitzondering zijn. Die denken: Ik ga toch niet dood, want zij is veel lichter dan ik ben. Emma maakt op de dag van haar overlijden een grapje over het sapje dat ze moet drinken. Het is uiteindelijk niet in de documentaire gekomen, want je moet keuzes maken. Ze ziet er dan echt niet slechter uit dan vier dagen daarvoor, maar een paar uur later is ze wel dood. Zo snel kan het dus gaan. Het is zulk gevaarlijk drijfzand. Als je nog enigszins van het leven houdt, zul je tegen de ziekte moeten vechten. En op tijd alsjeblieft.” (Bron: Ad.nl)

Ook staat er een uitgebreid interview met Jessica Villerius op Lindanieuws.nl.

Bekijk de trailer.
Bekijk ook de eerdere documentaire Vel over probleem die Jessica Villerius over dit thema maakte.

 

 

Leave a Reply

Close Menu