Nieuws

Documentaire Emma Wil Leven op Belgische televisie

By 20 juni 2017 No Comments

Dinsdagavond 20 juni werd op de Belgische commerciële zender VTM (in het programma Telefacts Zomer) de documentaire Emma Wil Leven (gemaakt door Jessica Villerius) uitgezonden. Na België wordt de documentaire binnenkort ook in Frankrijk, Duitsland en Noorwegen uitgezonden. 

Emma Wil Leven is eerder al met een Anorexia Special in Nederland uitgezonden (BNN). In deze documentaire is te zien hoe de 18-jarige Emma na een strijd van zes jaar anorexia, de belangrijkste beslissing van haar leven maakt: Emma kiest voor het leven. Maar, het blijkt te laat. De schade aan haar lichaam is te groot en geeft het uiteindelijk op.

Eerbetoon
De film is gemaakt door documentairemaakster Jessica Villerius: “Ik hoorde van Emma’s overlijden en van haar vurige wens toen ze nog leefde: ze wilde dat er een documentaire zou worden gemaakt. Deze kon wat haar betreft twee kanten op: het moest óf gaan over haar herstel vanuit een onmogelijke positie, of het moest gaan over hoe je aan Anorexia kunt overlijden, mocht ze het niet halen. Het werd helaas het laatste. Ik heb een eerbetoon gemaakt aan iemand die wat mij betreft symbool staat voor een veel grotere groep van jonge mensen die uiteindelijk zo ver heen raakt, dat er geen passende behandeling meer voor hen is. Ik hoop dat de film een liefdevolle brug slaat tussen artsen en ervaringsdeskundige professionals, omdat ik heilig geloof dat zij samen de sleutel vormen tot herstel. Niet los van elkaar. Sámen.”

‘Emma Wil leven’ laat intieme beelden zien die door onder andere Emma zelf gefilmd zijn. Haar ouders, artsen, behandelaren en vriendinnen komen daarnaast aan het woord. Zo zie je Emma in Portugal, waar ze ondanks dat ze uitbehandeld is, met behulp van ervaringsprofessionals toch hoopt te kunnen herstellen.

Wil je de documentaire en een in Nederland uitgezonden voor- en nagesprek zien met onder andere de kinderarts en de ouders van Emma, bekijk de uitzending dan via Uitzendinggemist.nl

Napraten
We kunnen ons voorstellen dat de documentaire heftige gevoelens of vragen kan oproepen. Op het forum www.ikookvanmij.nl kun je met andere forumleden en ervaringsdeskundigen napraten over de documentaire. 

Ook kun je terecht op de website van ANBN, een Vlaamse vereniging die jongeren met eetstoornissen en hun families helpt.

Lezen

Blog Carmen Netten: ‘Eetstoornis als identiteitsstoornis én behandeling‘ en ‘Professionele nabijheid’ in plaats van professionele afstand’.

Ook interessant: ‘Emma’ en ‘Emma wilde leven, maar hoe nu verder?‘ door Carmen Netten, naar aanleiding van de documentaire.

 

Lees ook: 

Publicaties
Bekijk de publicaties in de media na uitzending documentaire  ‘ Emma Wil Leven’  in Nederland (22 november 2016) hier.‘Emma Wil Leven’ in Nederland terugkijken?
Bekijk de Anorexia Special en documentaire ‘Emma Wil Leven’ hier terug: 
http://www.npo.nl/anorexia-special/22-11-2016/BNN_…

Leave a Reply