Skip to main content
search
Nieuws

Documentaire Emma wil leven wordt theatervoorstelling

By 22 juni 2017No Comments

De documentaire Emma wil leven van Jessica Villerius dient als basis voor een nieuwe theatervoorstelling. Dat maakte productiehuis Solo Stories vandaag bekend. De documentaire werd in november op BNN uitgezonden en volgde de achttienjarige Emma, gediagnosticeerd met anorexia. (Bron: Persbericht Solo Stories, 22 juni 2017)

De monoloog Emma wil leven wordt geschreven door Marc Veerkamp en geregisseerd door Benno Hoogveld. De voorstelling is vanaf januari 2019 in de theaters te zien. Wie de voorstelling gaat spelen wordt volgend jaar bekendgemaakt.

Op haar twaalfde werd Emma gediagnosticeerd met de dodelijke ziekte anorexia nervosa. Dat wat begint met een drang naar controle, resulteert in het verlies van controle. Op achttienjarige leeftijd is ze uitbehandeld en heeft ze nog maar één wens: ze wil naar een kliniek in Portugal, een laatste kans op overleven. Na zes jaar van gedwongen opnamen, extreme eenzaamheid, gedwongen voeding en zware strijd vraagt ze haar ouders het onmogelijke: om haar te laten gaan. Wonder boven wonder krijgt ze in Portugal een enorme opleving. Ze krijgt hoop en legt op camera de belangrijkste beslissing van haar leven vast: ze kiest voor het leven. Maar het blijkt te laat: de schade aan haar lichaam is zo enorm, dat deze het langzaamaan opgeeft. Uiteindelijk bezwijkt Emma tijdens haar strijd. In de documentaire komen Emma zelf, haar artsen, behandelaars, ouders en vriendinnen aan het woord.

De documentaire Emma wil leven werd op 22 november 2016 uitgezonden op BNN, met een voor- en nagesprek met Jessica Villerius, Emma’s ouders, (oud-)patiënten en deskundigen, onder leiding van Sophie Hilbrand.

De uitzending werd bekeken door 651.000 mensen en werd met 289.000 kijkers het meest bekeken online programma van 2016. Eén op de twee jongeren zag de documentaire. Emma wil leven won de NVvP-Media Prijs, een prijs waarmee de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie de belangstelling voor psychiatrie in de media wil stimuleren.

(Bron: Solo Stories)

Leave a Reply

Close Menu