Skip to main content
search
Nieuws

Documentaire over: Hoogbejaarde vrouw met anorexia zoekt steun

By 11 november 2011No Comments

‘Leidje, 84 jaar, 36 kilo’ is een confronterend portret van een vrouw op hoge leeftijd met de ziekte Anorexia Nervosa. Met deze documentaire legt Marleen Hoftijzer bloot hoelang een eetstoornis kan duren als je geen therapie krijgt.

Marleen hoopt via ‘crowdfunding’ de documentaire uit te breiden en onder een breder publiek te verspreiden. De inmiddels 85-jarige Leidje is nooit behandeld voor haar eetstoornis, omdat dit zestig jaar geleden nog niet werd erkend. Marleen: “Ik was al bekend met de ziekte Anorexia omdat mijn oudere zus hier jarenlang aan heeft geleden. Daarom weet ik dat je er heel lang aan kunt lijden als je niet de juiste therapie krijgt. Ook Leidje is hiervoor nooit in behandeling geweest.”

“In de media is er de laatste tijd wel steeds meer aandacht voor eetstoornissen bij jongeren, kinderen en mannen, maar voor ouderen (50-60+) met een eetstoornis is weinig aandacht voor in de media. Leidje was best open en door haar verhaal te delen hoop ik dat het meer aandacht in de maatschappij en in de zorgwereld krijgt.”

Controledrang
“Toen ik samen met Leidje aan tafel zat, werd ik geconfronteerd met haar dagelijkse controledrang. Alle tijdschriften moesten precies goed liggen en er mocht geen enkel kreukeltje in haar beddengoed zitten. In mijn omgeving ken ik meerdere mensen met eetstoornissen of dwangneuroses, maar niemand op deze leeftijd. In veel gevallen zoeken anorexiapatiënten de controle over hun lichaam, omdat ze ergens anders de controle kwijt zijn geraakt.”

Crowdfunding
De documentaire is nu een kort filmpje. “Ik wil mijn documentaire uitbreiden met nieuw materiaal en hier een volwaardige documentaire van (±25 minuten) van maken. Doordat de film in de zorgsector verspreid zal worden, zal deze een educatieve functie krijgen. De film rekent volledig op de steun van crowdfunding. Veel mensen weten niet dat van alle psychiatrische stoornissen Anorexia het hoogste sterftecijfer heeft en daarom is het ontzettend belangrijk dat deze film er komt.

Je kunt Marleen haar project steunen.

Filmpje ‘Leidje, 84 jaar, 36 kilo’ :

Wil je hierop reageren? Dat kan hieronder of op onze Facebookpagina.

Leave a Reply

Close Menu