Skip to main content
search
Nieuws

Een op de vijf tienermeisjes obsessief bezig met gezond eten

By 13 mei 2014No Comments

Goji bessen, chiazaad en quinoa… Nederland lijkt in de ban te zijn van gezond eten. Maar in hoeverre is het ook echt gezond? Eén op de vijf tienermeisjes is obsessief bezig met gezond eten. Dat blijkt uit een online enquête van Girlscene.nl in samenwerking met Stichting Human Concern, centrum voor eetstoornissen, onder meer dan 500 meiden rond de 18 jaar. 21,5% geeft aan in paniek te raken als ze aan het einde van de dag bedenken dat ze niet genoeg gevarieerde of waardevolle voedingsstoffen hebben binnengekregen.

‘Healthy is the new skinny’, wordt ook wel gezegd. De ongezonde producten zijn naar de prullenbak verbannen en gezonde producten staan op de voorgrond. Actrice Angelina Jolie leeft volledig op producten als gierst, spelt en quinoa en is ongezond mager, zo berichtte de Telegraaf onlangs. De Telegraaf vraagt zich in het artikel af, “hoe is het mogelijk dat een van de mooiste vrouwen ter wereld zichzelf zo lelijk en ziek maakt?’ Dat deze gezondere levensstijl ook leeft onder tienermeiden, laten de cijfers wel zien: meer dan twintig procent geeft aan nooit te kiezen voor een product waar ongezonde toevoegingen als geraffineerde suikers en e-nummers in zitten.

Directrice/oprichter van Human Concern Carmen Netten zegt in het programma Editie NL: “Eigenlijk kun je al bijna zeggen dat deze groep al in zo’n vergevorderd stadium is dat ze bezig zijn een eetstoornis te ontwikkelen, of deze al hebben. Het heeft te maken met eigenwaarde, onzekerheid en vooral bij deze leeftijd het zoeken naar ‘wie ben ik’.”

Het obsessief bezig zijn met gezond eten heeft veel invloed op het leven van deze groep meiden. Een kwart vindt op vakantie gaan een hoge drempel omdat ze dan niet beschikken over het gezonde voedsel wat ze thuis hebben en 18,5% gaat zelfs liever niet naar feestjes zodat ze niks opgedrongen krijgen wat ongezond is.

Joke van Scheers, diëtiste bij Human Concern, merkt dat de trend van heel gezond eten met bijvoorbeeld superfoods een grote vlucht neemt. “Je komt die superfoods ook op steeds meer plekken tegen, bijv. chiazaad, hennepzaad en goji bessen zag je eerst alleen nog in natuurvoedingswinkels en nu zelfs bij de notenkraam op de markt en sommige drogisterijen. Het onderwerp superfood zie ik in mijn werk nu dagelijks voorbij komen in de gesprekken met cliënten. Ze zijn er erg op gefocust. Als ze het zelf niet eten, hebben ze er wel vragen over omdat mensen in hun omgeving ermee bezig zijn. Bij mensen met een eetstoornis, gaat zo’n trend een eigen leven leiden en wordt veel ingezet waardoor het eetpatroon vaak nóg eenzijdiger wordt.”

“Een gezond eetpatroon bevat alle voedingsstoffen die een mens nodig heeft en is een patroon waarbij iemand ook nog lekker kan genieten van het eten. Als je je alleen focust op bijvoorbeeld de superfoods en daarbij andere belangrijke onderdelen van je voeding weglaat, kan het zelfs resulteren in een ongezond eetpatroon omdat je jezelf onnodig beperkt. Wanneer je alles op een evenwichtige manier in je voeding verwerkt, zit je altijd goed. En blijf daarbij voornamelijk genieten van het eten.”

Lijnen is passé
Diëten is verleden tijd onder tienermeiden. Een ruime meerderheid let nooit of zelden op de lijn. 70,8% heeft nog nooit gebraakt om overmatig te compenseren, echter heeft meer dan een kwart dit wel eens geprobeerd. Hoewel de meeste meiden niet aan lijnen doen, heeft 37,8% vaak of altijd last van eetbuien. Slechts één op de vijf meiden heeft nooit last van eetbuien.

Ontevreden
De gezondere levensstijl staat niet gelijk aan een positief zelfbeeld. 67,2% van de tienermeisjes vindt het moeilijk om haar lichaam te accepteren en meer dan de helft voelt zich vaak of altijd te dik.Slechts 1,5% heeft geen moeite met haar lichaam. Een ruime meerderheid zegt dat uiterlijk en gewicht van grote invloed zijn op hun zelfvertrouwen. In plaats van lijnen, letten tienermeisjes op hun eten en duiken de sportschool in om af te vallen. De helft zegt vaak of altijd te bewegen om af te vallen en 47% beperkt de hoeveelheid voedsel om een beter figuur te krijgen.

Joke Wijnen, GZ Psycholoog van Stichting Human Concern: “Het maakt niet uit welke naam het beestje krijgt: net als in de behandeling van cliënten met een eetstoornis is het van groot belang te onderzoeken waar deze obsessie met (gezond) voedsel en dus sterke controlebehoefte vandaan komt. In de behandeling van eetstoornissen is het niet louter van belang te streven naar een gebalanceerd (i.p.v. rigide) eetpatroon en te kijken naar de mate waarin deze obsessie een goede kwaliteit van leven in de weg staat. Het is ook van belang het gevoel van controle in eigen handen te leren houden i.p.v. deze te koppelen aan een focus op gezond eten of gewicht: dat maakt namelijk uiteindelijk dat je je gevangen voelt in je obsessie … en minder en minder controle zult ervaren”.

Op 24 februari was er een item te zien over dit onderwerp bij zowel Editie NL op RTL4 als bij AT5. Bekijk de items terug:

Editie NL maandag 24 februari

AT5 maandag 24 februari

Hoe denk jij over dit onderwerp? Kun je ook té gezond willen eten? Laat hieronder je reactie achter of op onze Facebookpagina.

Leave a Reply

Close Menu