Skip to main content
search

Anorexia nervosa komt ook voor onder mannen, dit is bij steeds meer mensen bekend, maar zelden een onderwerp. Fotografe Mafalda Rakoš, wie zelf is hersteld van de eetstoornis anorexia, was nieuwsgierig naar de verhalen vanuit mannelijk perspectief en besloot hier werk van te maken. Ze vond elf mannen die zij mocht volgen en fotograferen. De tentoonstelling ‘A Story to Tell, or: Regarding Male* Eating Disorders’ is het resultaat van de creativiteit van Mafalda, waar je als kijker inzicht krijgt in de belevingswereld van de mannen en hoe zij hun ziekte ervaren. Foto’s worden afgewisseld met rauwe tekeningen waarop de mannen hebben uitgebeeld hoe zij zich voelen. Onze Ervaringsprofessional® Teun is hersteld van een eetstoornis en heeft meegewerkt aan het project van Mafalda. Teun: “Ik was meteen enthousiast toen mij werd gevraagd hieraan mee te werken. Ik vind het een mooie manier om aandacht te vragen voor mannen met een eetstoornis, wat in mijn ogen helaas nog steeds een taboe is”.

B

Eetstoornissen bij mannen, komt dit veel voor?

Er wordt geschat dat ongeveer tien procent van de bevolking aan een eetstoornis lijdt. Daarvan wordt geschat dat vijf tot tien procent man is. Uit onderzoek blijkt dat eetstoornissen als anorexia en boulimia meer voorkomen onder vrouwen als mannen. Eetbuistoornis (Binge Eating Disorder) komt evenveel onder mannen als vrouwen voor. Helaas zijn er weinig betrouwbare onderzoeken over de exacte hoeveelheid mannen die met een eetstoornis worstelen omdat onderzoek deze groep slecht bereikt. Oud-cliënt Sjoerd leed twintig jaar aan de eetstoornis boulimia. Zijn verhaal deelde hij met ons en kun je hier lezen.

Mannen met een eetstoornis: helaas nog steeds taboe

Therapeut Teun is ervaringsdeskundig en vindt dat het heel belangrijk is dat er aandacht komt voor het onderwerp eetstoornissen bij mannen. Teun: “Door het taboe wat er nu helaas nog op dit onderwerp heerst krijgen er mogelijk veel mannen een verkeerde diagnose waardoor ze de juist passende hulp mislopen. Als er meer bekendheid komt over mannen met een eetstoornis zoals anorexia, boulimia, NAO (OSFED) en Binge Eating Disorder (BED) hoop ik dat het stigma rondom psychische stoornissen meer wordt doorbroken. Daarom wil ik meegeven dat het belangrijk is om over het onderwerp eetstoornissen bij mannen te praten. Dit is namelijk een mogelijkheid om begrip te creëren en zo hopelijk het taboe te doorbreken.”

Van 15 november 2019 tot 9 februari 2020 is de foto expositie ‘A story to tell, or: Regarding Male* Eating Disorders’ van Mafalda Rakoš te zien in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.  Mafalda is voor haar werk genomineerd voor de toonaangevende prijs voor fotografietalent, de ‘Steenbergen Stipendium 2019’. De winnaar wordt 15 januari 2020 in het Nederlands Fotomuseum bekend gemaakt. 

Leave a Reply

Close Menu