Skip to main content
search
Nieuws

Gezinstherapie belangrijk bij behandeling van jonge kinderen

By 22 januari 2013No Comments

22 januari 2013 – Vorige week verschenen diverse berichten in de media met het nieuws dat de eetstoornis anorexia steeds vaker voorkomt bij zeer jonge kinderen. Op BNR radio op 16 januari sprak Annemarie van Elburg, van de Nederlandse Academie voor Eetstoornissen (NAE), zich uit over de behandeling van eetstoornissen bij jonge kinderen. Ze gaf aan dat deze jonge kinderen samen met het gezin behandeld moeten worden. Human Concern onderschrijft deze visie.

De ouders zijn enorm belangrijk in de behandeling van jonge kinderen, legt Van Elburg uit op BNR radio. “Ze moeten samen met de hulpverlening het eten weer op de gang brengen en zorgen dat het blijft gebeuren, zodat een kind niet hoeft worden opgenomen. Eigenlijk blijkt dat de ouders het heel goed kunnen, met hulp en ondersteuning van de behandelaars.”

Dit uitgangspunt van Annemarie van Elburg wordt ondersteund in de visie van Human Concern. Gezinstherapie, zoals bij Human Concern wordt gedaan, is bij zowel basisschoolkinderen maar ook jongeren met een eetstoornis de bewezen effectieve methode van behandelen. Wanneer je dan toch insteekt op individuele therapie negeer je volledig de kracht van de omgeving bij de ontwikkelingstaken van kinderen en jongeren in de meest brede zin van het woord en dus het herstel van deze ontwikkelingstaken bij de genezing van een eetstoornis. Tegelijkertijd negeer je echter ook de kracht van de ouder-kind relatie bij het herstel, passend bij die ontwikkelingsfase waarin het kind/de jongere zich bevindt.


Systeemtherapie

Simone Lenssen, werkzaam als klinisch psycholoog en gezinstherapeut bij Human Concern, stelt dat je gezinstherapie eigenlijk zou moeten vervangen door systeemtherapie. “De ervaring leert dat wanneer je bij basisschoolkinderen maar ook jongeren met een eetstoornis, naast de gezinsleden ook de school en zeker ook de vrienden van de kinderen erbij betrekt, het genezingsproces nog beter en sneller op gang brengt. Dit netwerk aanboren als extra steunbronnen is zeer hoopgevend.”

Lees ook het bericht Anorexia steeds vaker bij jonge kinderen op onze site.

Leave a Reply

Close Menu