Skip to main content
search
Nieuws

Human Concern-arts Olivia Olivier over

By 30 maart 2015december 28th, 2021No Comments

Het duivelse dilemma tussen niet- of overeten en een goede gezondheid

In haar lange loopbaan als arts bij chronisch zieken, arts-acupuncturist en docent Neurologie en Psychiatrie heeft Olivia Olivier geregeld mensen met een eetstoornis begeleid. Met welke klachten ze ook komen, de beste en vaak enige remedie is een gezond eetpatroon. Maar hier schuilt natuurlijk precies de angst. “Daarom draag ik de visie van Human Concern een warm hart toe”, vertelt ze. “Je dient de onderliggende oorzaken aan te pakken om tot duurzaam herstel van een eetstoornis te kunnen komen. En in de tussenliggende periode probeer ik cliënten zo goed mogelijk te begeleiden.”

Olivia begeleidt bij Human Concern cliënten die fysiek extra zorg nodig hebben en deelnemers aan de klinische boost-behandeling Be-leeF! Ook ondersteunt ze wanneer gewenst huisartsen en internisten van Human Concern-cliënten, die behoefte hebben aan meer specifieke kennis. Haar focus ligt op ieders fysieke gezondheid en het monitoren hiervan. De behandeling bestaat voornamelijk uit het geven van voorlichting over de werking van het lichaam en het gevaar van niet- of overmatig eten. Een groot aantal cliënten geeft aan bang te zijn om te sterven, vertelt Olivia. “En de angst dat het hart ermee ophoudt, is helaas niet irreëel door onder andere een tekort aan kalium. De angst voor eten is echter groter dan de angst voor hartproblemen. Daarom probeer ik cliënten altijd positief te stimuleren om gezond te gaan eten. En als er direct levensgevaar dreigt, zet ik een ziekenhuisopname in gang, zodat permanente controle gewaarborgd is.”

Lichamelijke gevolgen eetstoornissen
Er zijn tal van problemen die zich voordoen als er sprake is van een eetstoornis: van slecht slapen tot concentratiemoeilijkheden en van een overprikkelde slokdarm tot grote vermoeidheid. De meeste klachten verdwijnen als het eetpatroon gezond wordt. “Alleen beschadigde tanden zijn voor altijd naar z’n grootje”, zegt Olivia nuchter. Ook kan er sprake blijven van geïrriteerd slijmvlies door veelvuldig braken. Daarnaast maakt ze zich zorgen om fertiliteitsproblemen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat áls de fertiliteit terugkomt de kans op complicaties bij de zwangerschap groter is dan bij vrouwen die geen eetstoornis hebben gehad. “Dit is natuurlijk erg verdrietig.”

Osteoporose of botontkalking is een van de gevaarlijkste bijverschijnselen. “Op latere leeftijd kun je hierdoor makkelijker maar ook spontaan botten breken”, vertelt Olivia. “Osteoporose kan met name in de rug zeer pijnlijk zijn. Op het moment dat het eetpatroon gezond en gevarieerd is, stabiliseert de botontkalking zich, waardoor het risico op ernstige gevolgen kleiner wordt. Artsen zijn vaak geneigd om pilgebruik voor te schrijven aan anorexiapatiënten om de botdichtheid te verhogen. Als arts wil je graag iets betekenen, maar onderzoek wijst uit dat de werkzaamheid te wensen overlaat, omdat er vet nodig is om de hormonen op te nemen in het lichaam.”

Zo natuurlijk mogelijk oplossen
Het liefst lost de Human Concern-arts de klachten zo natuurlijk mogelijk op. Ze adviseert iedereen om zoveel mogelijk naar natuurlijke middelen zoals voeding te grijpen voor een optimale darmwerking. “Neem geen laxeermiddelen. Deze maken namelijk meer kapot dan je lief is. Drink liever voldoende water, eet peulvruchten, vezels en fruit.”

En ondanks het duivelse dilemma tussen niet-of overeten en een goede gezondheid, waarmee ze cliënten ziet worstelen, doet ze haar werk met enthousiasme en overtuiging. “Bij Human Concern kan ik alles waar ik in geloof samenbrengen: gezondheidszorg, zelfkennis, zelfontwikkeling en vooral groei! Daarom zet ik mijn kennis en (levens)ervaring graag in om de cliënten te helpen op weg naar herstel, zodat zij in hun eigen kracht komen te staan en daarin geloven.”

Leave a Reply

Close Menu