Skip to main content
search
Nieuws

Human Concern luidt noodklok vanwege schrijnende situatie rondom eetstoornis patiënten

By 13 maart 2017No Comments

Op zaterdag 11 maart was er een item te zien in het RTL Nieuws over de zorgen die er zijn rond de schrijnende situatie van de groep eetstoornis patiënten die er heel slecht aan toe zijn en niet de juiste hulp krijgen. In het item vertelt Human Concern directeur Jouke Hoeksma wat er moet veranderen in de zorg voor deze groep kritieke eetstoornis patiënten.
Ook de vader van Ira kwam aan het woord. Ira overleed kortgeleden aan de gevolgen van anorexia.


Naar schatting overlijden jaarlijks maar liefst 500 meisjes en vrouwen aan een eetstoornis. Voor deze groep is reguliere behandeling niet toereikend: ze raken tussen wal en schip. Begrip en de juiste behandeling en begeleiding moeten deel uitmaken van een structurele oplossing voor deze groep kritieke eetstoornis patiënten.

Jouke Hoeksma, directeur Stichting Human Concern: “De situatie is verdrietig en schrijnend. We zien dat 75 procent van onze cliënten bij Human Concern er al drie of vier behandelingen op heeft zitten voordat ze bij ons in behandeling komen. Ze gaan van kliniek naar kliniek en krijgen behandelingen zonder positief effect. Dit gaat bij deze ‘draaideur cliënten’ gepaard met veel teleurstelling en verdriet en heeft een negatief effect op het herstel.”

Dwangvoeding- en behandeling
Carmen Netten, oprichtster van Stichting Human Concern legt uit: “Draaideur cliënten ontstaan wanneer je insteekt op het op het symptoom. Wanneer je cliënten keer op keer een faal-ervaring geeft, zal de eetstoornis toenemen in kracht. En wanneer je dan uiteindelijk overgaat tot dwangbehandelingen die te lang duren of niet op de juiste manier worden toegepast, raakt de cliënt getraumatiseerd en kan de eetstoornis dodelijk zijn. De eetstoornis wordt dus keer op keer gevoed, maar de cliënt helaas niet…”

Lees ook:
– Blog Carmen Netten
‘Eetstoornis als identiteitsstoornis én behandeling’- Ontstaan van een eetstoornis, een ascetisch karakterprofiel.
Blog Carmen Netten Emma wilde leven, maar hoe nu verder?

De vader van Ira vertelt aan het RTL Nieuws: “Wat nu gebeurt, is symptoombestrijding. De ziekte wordt bestreden, maar er wordt niet gekeken naar de oorzaak. Daardoor voelen meisjes zich niet gehoord.” (RTLnieuws.nl)

Effectiviteit behandeling
Directeur Hoeksma: “Human Concern meet als enige het resultaat van de behandeling: we weten dat 70 procent van onze cliënten binnen twee jaar duurzaam herstelt. Bij alle klinieken en behandelingen zou gemeten moeten worden op de effectiviteit van de behandeling, volgens onafhankelijke maatstaven. Artsen, ouders en patiënten moeten zelf kunnen zien bij welke kliniek ze de grootste kans hebben op herstel. De kwaliteit van de zorg moet omhoog; per patiënt moet gekeken worden naar de behandelaanpak en zorg op maat. Geen dwang, maar liefde, aandacht en nabijheid.

Om dat te realiseren is financiering en organisatie nodig. Human Concern luidt daarom dan ook de noodklok en vraagt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om nu in te grijpen en hoopt samen te kunnen werken met andere instellingen, zorgverzekeraars en de politiek, om onnodig overlijden van eetstoornis patiënten te voorkomen.


De reportage was zaterdag 11 maart op het half acht nieuws (RTL4) te zien (bekijk het item gratis terug van minuut 11.08).
Op de website van RTL nieuws is een artikel over dit onderwerp verschenen.

Leave a Reply

Close Menu