Skip to main content
search
Nieuws

Internationale vrouwendag

By 8 maart 2016oktober 20th, 2023No Comments

8 maart 2016 – Op deze internationale vrouwendag zetten we de Israëlische fotograaf en vrouwenactivist Barkan in de spotlights. Als voormalig fotograaf van bekende modehuizen als Ralph Lauren en Gucci werkte hij met succes mee aan de campagne die in 2014 leidde tot een officieel keurmerk voor mode-advertenties in Israël waardoor media die modellen met laag BMI tonen worden beboet. Het modemerk H&M was een van de eerste die het keurmerk in Israël omarmden.

Deze campagne heeft ook in Frankrijk geleid tot een wetswijziging. Barkan: “Daarmee is de tijd van gevaarlijk nep in die landen voorbij. Maar het probleem dat zeventig van de honderd vrouwen zeggen niet gelukkig te zijn met hun lichaam te zijn als ze in de spiegel kijken niet opgelost”.

Dit blijkt ook uit een enquête waarin Een Vandaag 1500 jongeren tussen de 12 en 24 jaar ondervroeg. Bijna de helft (47%) van de meiden gaf aan dat superdunne modellen veel invloed hebben gehad op hun eigen zelfbeeld, vooral in negatieve zin. ‘Je ziet een perfect lichaam en je vergelijkt je eigen lichaam daarmee. Dan kom je erachter dat je eigen lichaam wat meer ‘rollen’ heeft of gekke plekjes, die het model op de foto niet heeft. Vooral als jong meisje (puber) ga je er zéker over na denken…’.

Een meerderheid (52%) van de ondervraagde meiden geeft aan onzeker te zijn over hun lichaam. Als je hen vraagt welk model weergeeft hoe ze er het liefst uit zouden zien, kiezen bijna vier op de tien (37%) voor de foto van het dunste model. Van de jongeren in de leeftijd 12 tot en met 16 jaar stelt maar liefst een kwart (23%) dat de huidige modellen in modebladen een realistisch beeld schetsen van hoe je er als vrouw uit zou moeten zien.

Bekijk het TEDx filmpje van Adi Barkan: Fashion Ideal Becoming Real

Bron:

Een Vandaag

Ad.nl

Lees meer:

Vlaamse politieke partij wil extreem magere modellen uit modebeeld bannen

Leave a Reply

Close Menu