Is een eetstoornis al op jonge leeftijd te voorspellen? Met die vraag startte een aantal onderzoekers van het Cincinnati Children’s Hospital Medical Center 10 jaar geleden een onderzoek onder 871 meisjes van negen en tien jaar. Nu, tien jaar later, blijkt dat er een verband bestaat tussen wat ze aten op hun negende en de symptomen van een eetstoornis op latere leeftijd. Eet gerelateerde problemen zijn volgens de onderzoekers dus al in een vroeger stadium te herkennen, waardoor een eventuele eetstoornis voorkomen kan worden. Meisjes die op jonge leeftijd een laag percentage eiwitten en een hoog percentage koolhydraten eten hebben volgens de onderzoekers een verhoogd risico op het ontwikkelen van een eetstoornis. De resultaten wijzen tevens uit dat een eetstoornis zich ontwikkelt volgens een vast patroon. Het verlangen om dun te zijn begint rond de leeftijd van 9 tot 12 jaar, wat zich vervolgens ontwikkelt tot ontevredenheid met het lichaam rond de leeftijd van 14 jaar en ongezonde eetgewoonten rond de leeftijd van 19 jaar.
Klinisch ontwikkelingspsycholoog / Therapeut bij Human Concern, Jiska Osterhaus: “ Deze resultaten kunnen zeker bijdragen aan de preventie van eetstoornissen. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen. Eén van de belangrijkste missies van Human Concern is voorlichting en preventie en deze onderzoeksresultaten kunnen wij daar zeker bij gebruiken.”