Skip to main content
search
Nieuws

‘Jaarlijks drieduizend jongeren met psychische problemen’

By 1 september 2015No Comments

Zeker drieduizend jongeren in Nederland ontwikkelen jaarlijks ernstig psychische aandoeningen. De eerste tekenen van die problemen, zoals depressiviteit, angst en psychose, kunnen zich al voordoen als het kind peuter of kleuter is, blijkt uit onderzoek van klinisch psychologen Van der Gaag en Van den Berg.
Bron: Nu.nl

Zij deden onderzoek in opdracht van het Fonds Psychische Gezondheid. De twee vinden dat er onvoldoende oog is voor kinderen die soms al op jonge leeftijd geestelijk zwaar lijden. “75 procent van de psychische klachten begint voordat iemand 25 jaar oud is”, zegt Van der Gaag, hoogleraar aan de VU en hoofd van het onderzoek bij Parnassia Groep in Den Haag.

“De eerste signalen van autisme kunnen zich al voordoen op 2-jarige leeftijd, er zijn kinderen van 8 jaar met een depressie, tieners van 12 met angststoornissen en 15-jarigen met een psychose”, zegt de onderzoeksleider. “Wanneer niet tijdig hulp wordt aangeboden, dan kunnen problemen uitgroeien tot zeer ernstig psychisch lijden dat een leven lang mee gaat, steeds moeilijker te behandelen is en vaak onverenigbaar blijkt met school of werk.”

Het Fonds Psychische Gezondheid wil de jongeren al in een eerder stadium proberen te bereiken om verder leed te voorkomen, en is daarom deze week met de campagne Eerder is beter’ gestart.

Ook Human Concern denkt en onze ervaring leert: hoe sneller je in behandeling gaat voor een eetstoornis, hoe sneller je er vanaf bent.

Bron: Nu.nl

Leave a Reply

Close Menu