Deze week zijn uitkomsten van meerdere onderzoeken gepubliceerd waaruit blijkt dat kinderen zich zorgen maken om hun gewicht en onzeker zijn over hun uiterlijk.
Uit onderzoek van de Universiteit van Gent blijkt dat één op de drie Vlaamse kinderen op dieet wil. Ruim dertig procent van de Vlaamse kinderen rond de zeven jaar oud vindt zichzelf ‘te dik’ en denkt daarbij zelfs wekelijks aan op dieet gaan. (bron: Hln.be)
Ook in Engeland is een soortgelijk onderzoek gedaan waaruit blijkt dat een derde van de zeven- tot tienjarigen graag mooier wil zijn en denkt daarbij dat vrouwen vaker worden beoordeeld op hun uiterlijk dan hun capaciteiten. Veertig procent vindt zichzelf ‘te dik’. Het ‘Girlguiding’s Girls Attitude’-onderzoek werd gehouden onder 1.627 meisjes en jonge vrouwen.
Onzeker over uiterlijk en lichaam
De onzekerheid onder vooral jonge meisjes valt op in beide onderzoeken. Uit het onderzoek van de Universiteit van Gent blijkt dat bijna 13 procent van de basisschoolkinderen zich eens in de zoveel tijd zorgen maakt om zijn of haar eetpatroon, gewicht of uiterlijk. Ook in het ‘Girlguiding’s Girls Attitude’-onderzoek laat twee vijfde van de jonge vrouwen weten dat zij het gevoel hebben niet mooi genoeg te zijn. Drieëntwintig procent voelt zelfs druk om ‘perfect’ te moeten zijn en vijftien procent schaamt zich over hoe zij eruit ziet. Daarnaast blijkt ook uit dit Britse onderzoek dat meisjes van zeven tot 21 jaar zich steeds minder zeker gaan voelen over hun lichaam.
Obsessief met gezond eten
In Nederland voelen tieners zich ook onzeker over hun lichaam. Uit een online enquête die Human Concern samen met de website Girlscene twee jaar geleden hield onder 500 meiden rond de 18 jaar bleek dat maar liefst één op de vijf obsessief bezig is met gezond eten. Directrice/oprichter van Human Concern Carmen Netten: “Eigenlijk kun je al bijna zeggen dat deze groep al in zo’n vergevorderd stadium is dat ze bezig zijn een eetstoornis te ontwikkelen, of deze al hebben. Het heeft te maken met eigenwaarde, onzekerheid en vooral bij deze leeftijd het zoeken naar ‘wie ben ik’.”
Als verklaring van de resultaten uit het recente Vlaamse onderzoek geeft directeur van Eetexpert (het kenniscentrum voor eet- en gewichtsproblemen in België) An Vandeputte aan dat het “veel te maken heeft met de rolmodellen waaraan vijf tot achtjarigen worden blootgesteld. Dat zijn barbiepoppen en gefotoshopte beelden, wat het verlangen om er zelf zo uit te zien alleen maar verhoogt.”
Carmen Netten, oprichtster en directeur van Stichting Human Concern – Centrum voor eetstoornissen denkt echter niet dat fotomodellen en gefotoshopte beelden in de media direct invloed hebben op de ontwikkeling van een eetstoornis. Het kan echter wel een trigger zijn: “Het is een fabel dat er een causaal verband zou zijn tussen het mode of ideaalbeeld en het ontwikkelen van een eetstoornis. Ik zelf was 12 jaar en helemaal niet bezig met mode of modellen. En toch kreeg ik een forse eetstoornis.” Lees haar blog over dit onderwerp.
Lees meer:
1 op de 5 is obsessief bezig met gezond eten
Blog Carmen Netten: Hoe krijg je een eetstoornis (en hoe kom je ervan af?)