Skip to main content
search
Nieuws

Kroonprinses Victoria van Zweden openhartig over eetstoornis-periode

By 1 juni 2017No Comments

In een televisieprogramma ter gelegenheid van haar aanstaande veertigste verjaardag sprak Kroonprinses Victoria (Zweden) openhartig over de periode dat ze aan anorexia leed.

“Ik voelde me in die tijd als een op hol geslagen trein die maar door ging. Het maakte me zeer angstig en ik haatte hoe ik eruit zag, hoe ik was. Ik, Victoria, bestond niet. Het voelde alsof alles in mijn leven om mij heen door anderen werd bepaald. Het enige waar ik zelf de regie over had, was wat ik at.”

Na haar achttiende werd Victoria steeds actiever in het ondersteunen van de werkzaamheden van haar ouders. Dat wilde ze zo goed mogelijk doen. Ze ging dus ook steeds meer van zichzelf eisen. Daarnaast werd er in de media veel over haar uiterlijk geschreven. Vooral in jaren’90 werd veel gespeculeerd over de fysieke en geestelijke gesteldheid van Victoria. Het koninklijk huis van Zweden voelde zich destijds genoodzaakt te erkennen dat Victoria inderdaad aan anorexia leed.

Professionele hulp
De Kroonprinses vertrok naar Amerika om in rust te kunnen studeren aan de universiteit Yale en ging in behandeling voor haar eetstoornis. Over die periode vertelt Victoria: “Mijn eetstoornis was zo ver gevorderd dat ik wist dat ik hulp moest zoeken. Professionele hulp krijgen is heel belangrijk voor mij geweest. Het leren van ‘iets simpels’ zoals gevoelens onder woorden brengen, grenzen stellen en mezelf niet tot het uiterste pushen, zoals ik altijd deed. Ik wilde altijd meer doen en meer zijn dan dat ik kon.”

De lat ligt ondanks haar herstel nog altijd hoog voor Victoria. “Het lastige daaraan is dat je nooit helemaal tevreden zal zijn,” zegt ze. Maar de Zweedse Kroonprinses geeft ook aan dat dat niet geheel negatief is, omdat het ook betekent dat de wil er is om zichzelf te blijven ontwikkelen.

Niet alleen Kroonprinses Victoria van Zweden praat openlijk over psychische problemen. Ook Prins William sprak recent open over het overlijden van zijn moeder, Prinses Diana en wat voor effect dit op hem heeft. 

Bron: TV4, Sweden, 2017


Hoe herken je een eetstoornis?

Lees ook: Prins Harry spreekt over psychische problemen 

Leave a Reply

Close Menu