Skip to main content
search
Nieuws

Meer aandacht voor gedrag

By 18 november 2011No Comments

In het Amerikaanse medisch tijdschrift ‘Pediatrics’ voor kinderartsen wordt gepleit voor meer aandacht voor gedrag dan alleen aandacht voor gewicht en BMI in de behandeling van eetstoornissen.

Volgens onderzoek blijkt dat in Amerika bij de helft of meer van eetstoornispatiënten ooit overgewicht geconstateerd is. Er is veel aandacht voor overgewicht en obesitas en de preventie, maar wanneer kinderen en volwassen met overgewicht gaan afvallen, kunnen ze soms risicovol en ongezond eet- en beweeggedrag gaan vertonen. Dit wordt niet altijd erkend door artsen. Mensen die hier gevoelig voor zijn, kunnen mogelijk een eetstoornis ontwikkelen.

Ongezond gedrag
Psychotherapeute Kathy Kater schrijft op de website van de National Eating Disorders Association (NEDA) dat het een doorbraak is dat in een artikel in een prestigieus medisch tijdschrift gepleit wordt voor meer aandacht voor dit ongezonde gedrag dan alleen aandacht voor BMI in de behandeling van eetstoornissen. “Als de aandacht wordt gericht op eetgedrag dan kan de ontwikkeling van een eetstoornis sneller gezien worden.” Bovendien vindt Kater dat kinderen zouden moeten leren goed te zorgen voor hun lichaam en niet hun lichaam met anderen te vergelijken (in het Engels: “Regardless of size and shape, children should be taught how to CARE for (not compare) their bodies”) .

Onderliggende problemen
Sander de Vos, wetenschappelijk onderzoeker bij Human Concern: “Een hele stap vooruit voor de medische wereld. Misschien is de volgende stap dat niet alleen het gedrag wat tot onder- of overgewicht leidt aandacht krijgt, maar ook de onderliggende problemen die het gedrag beïnvloeden en bepalen. Inzicht krijgen in de onderliggende factoren en problemen die een eetstoornis in stand houden is al meer dan 10 jaar één van de belangrijkste behandeldoelen van Human Concern.”

Reageren op dit artikel kan hieronder of op onze Facebookpagina!

Leave a Reply

Close Menu