Skip to main content
search
Nieuws

Meer jongens met eetstoornis dan gedacht

By 16 november 2012No Comments

jongens1Zowel ouders als artsen denken vaak nog dat eetstoornissen weinig voorkomen bij jongens. Uit onderzoek van Boston Children’s Hospital blijkt dat dit idee niet klopt: bijna 18 procent van de mannelijke tieners maakt zich extreem druk over hun figuur. (bron: Gezondheidsnet.nl)

Alison Field en haar collega’s bekeken de antwoorden van in totaal 5527 jongens van 12 tot 18 jaar op vragenlijsten die zij invulden voor het Growing Up Today-onderzoek. Tussen 1999 en 2010 vulden de deelnemers elke 12 tot 36 maanden een enquête in. 17,9 procent bleek zich extreem zorgen te maken over hun gewicht en figuur. Jongens bleken meer interesse te hebben in gespierd zijn dan slank zijn: 9,2 procent maakte zich vooral zorgen over hun spiermassa, 2,5 procent over hoe dun ze waren. Een derde gaf aan af en toe te ‘binge’ eten of laxeermiddelen te gebruiken.

Riskant gedrag
Jongens die ongezonde supplementen, groeihormonen en steroïden gebruikten om gespierder te worden, vertoonden ook vaker ander risicovol gedrag. Zo dronken zij twee keer zo vaak grote hoeveelheden alcohol en gebruikten ze vaker drugs dan leeftijdsgenoten. De jongens die graag dunner wilden zijn, bleken vaker depressieve symptomen te ontwikkelen.

Criteria eetstoornis
“Vrouwen en mannen hebben heel andere zorgen over hun gewicht en uiterlijk”, zegt Field. Bij het vaststellen van een eetstoornis zoals anorexia worden vaak criteria gebruikt die met name toepasbaar zijn op meisjes en niet op jongens, die zich eerder op gespierdheid richten dan op mager zijn. Daardoor worden eetstoornissen bij jongens vaak niet herkend.

Human Concern vermoedt ook dat er veel meer mannen met een eetstoornis rondlopen dan men denkt. Omdat hulpverleners en mannen zelf niet de symptomen van een mogelijke eetstoornis bij een man herkennen en er om die reden verkeerde diagnoses gesteld worden, duurt het, triest genoeg, veelal lange tijd voordat jongens of mannen hulp krijgen of deze zelf gaan zoeken. Mannen praten er ook amper over, en al zeker niet met andere mannen. De schaamte onder mannen om uit te komen voor hun eetproblemen is nog groter dan bij vrouwen. Vooral negatieve gedachten en aannames rondom mannelijkheid maken deze schaamte extra hevig. Zelfs in onze moderne tijd is dit nog een groot taboe.

Lees meer over mannen en een eetstoornis.

Bron: Gezondheidsnet.nl

De resultaten van het onderzoek verschenen in JAMA Pediatrics.

Wat denk jij? Zijn er meer jongens en mannen die met een eetstoornis rondlopen dan we denken? En is het waar dat mannen minder snel hulp zoeken bij een eetstoornis? Reageer hieronder of op onze Facebookpagina.

Leave a Reply

Close Menu