Skip to main content
search
Nieuws

‘Minder mensen met boulimia’

By 23 september 2016december 27th, 2021No Comments

Het aantal mensen met de eetstoornis boulimia nervosa is de laatste 30 jaar flink afgenomen, blijkt uit onderzoek van psychiater Frédérique Smink. “Overgewicht is in het straatbeeld veel normaler geworden”, zegt ze tegen RTL Nieuws. “Daardoor voelen mensen met eetbuien minder drang om te compenseren.” (bron: RTLnieuws.nl).

Juist die compensatie na een eetbui, door te braken, sporten of laxeermiddelen te gebruiken, is de kern van boulimia. Zo voorkomen mensen met boulimia dat ze aankomen. Maar dat komt dus steeds minder vaak voor, blijkt uit Sminks onderzoek waar ze maandag 28 september op promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). Daarvoor onderzocht zij het aantal nieuwe gevallen van anorexia en boulimia nervosa in Nederlandse huisartsenpraktijken.

Het aantal gevallen van anorexia is stabiel gebleven. Over het aantal gevallen van de eetstoornis eetbuistoornis (of Binge Eating Disorder / BED) wordt in het bericht over het onderzoek niet gesproken. Smink erkent dat wie eetbuien heeft, maar niet braakt, nog steeds een eetbuistoornis heeft. Bij eetbuistoornis heb je eetbuien zonder pogingen te doen om voedsel kwijt te raken, te verbranden of dit jezelf te onthouden (zoals bij boulimia nervosa of eetstoornis NAO). Smink reageert in Trouw (2016): “Daar is gelukkig wel meer aandacht voor. De eetbuistoornis is in 1994 voor het eerst opgenomen in de DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders). In de laatste versie (DSM-5) heeft de stoornis terecht een volwaardige plek gekregen.”

Taboe en schaamte
Ook de opkomst van internet heeft een belangrijke rol gespeeld, zegt Smink. “Dat is ook een mogelijke verklaring. Boulimia is omgeven door taboe en schaamte. Mensen kunnen er jarenlang mee rondlopen, zonder dat zelfs partners ervan afweten”, legt Smink uit.
“Internet heeft de drempel verlaagd om hulp te zoeken. Ook de opkomst van zelfhulp in de jaren negentig heeft mogelijk geholpen. Mensen die op weg waren om boulimia te ontwikkelen, hebben zo waarschijnlijk eerder een bocht genomen terug naar een gezond leven.”

Bron: RTLnieuws.nl en Trouw

Lees meer:

Linda: “Na een jarenlange strijd kan ik nu gelukkig zeggen dat ik genezen ben van de eetstoornis boulimia.”

Wat is boulimia?

Wat is eetbuistoornis?

Behandeling boulimia: unieke behandelaanpak Human Concern

Leave a Reply

Close Menu