Skip to main content
search
Nieuws

Nieuwe classificering eetstoornissen verminderdt NAO diagnose

By 8 maart 2013No Comments

8 maart 2013 – In mei 2013 komt de nieuwe versie van de DSM uit: de DSM-V. De DSM is een handboek dat gebruikt wordt voor de diagnose en statistiek van psychische aandoeningen, waaronder eetstoornissen. Het invoeren van de nieuwe DSM-V criteria zorgt ervoor dat er minder diagnoses ES-NAO gesteld worden. Dat blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. GZ-psycholoog Joke Wijnen van Human Concern denkt dat de nieuwe classificering bijdraagt aan een realistischer beeld van eetstoornissen.

In deze studie is onderzocht of de nieuwe DSM-5 criteria voor eetstoornissen het aantal ES-NAO diagnoses zal verminderen. De eetstoornis Niet Anders Omschreven (ES-NAO) is de meest gestelde diagnose bij eetstoornissen in Nederland, maar ook in Amerika . Dit komt vooral omdat veel mensen met een eetstoornis niet voldoen aan de specifieke criteria van Anorexia Nervosa of Boulimia Nervosa.

Bij 118 respondenten van het onderzoek werd een eetstoornis vastgesteld volgens de DSM-IV criteria, hiervan kregen 86 personen de diagnose ES-NAO (72,9%) . Als de DSM-V als criteria werd gebruikt, zakte het aantal ES-NAO diagnoses tot 52 (44%).

BED nieuwe categorie
De onderzoekers concluderen dat het invoeren van de DSM-V criteria er voor zorgen dat er minder diagnoses ES-NAO gesteld worden. Dit komt voor een deel doordat de eetstoornis Binge Eating Disorder (BED), die eerst onder ES-NAO viel, in de nieuwe DSM-criteria als een zelfstandige categorie verder gaat.

Meer begrip en inzicht
Joke Wijnen denkt de minder rest-categorische status van de eetstoornis NAO (die weinig recht doet aan de ernst van de problematiek) bijdraagt aan een realistischer beeld van de dynamische wereld van de eetstoornissen. “Voor cliënten betekent dit dat hulpverleners gedwongen worden de problematiek van cliënt helder in kaart te brengen en daarnaast alerter zijn op individuele veranderingen binnen de eetstoornis. Kortom, meer begrip voor en inzicht in de problematiek van cliënten.” Verder geeft Wijnen aan dat het niet zo dat de diagnostiek van cliënten verandert bij de komst van de DSM-V. “Ondanks een diagnose, die slechts een categorie is, dient men bij elke cliënt niet alleen diagnosegericht te werken maar juist oog te hebben voor de individuele symptomen.”

Bron:
Machado, P.P.P., Goncalves, S. & Hoek, H.W. (2013). DSM-5 Reduces the Proportion of EDNOS Cases: Evidence from Community Samples. International Journal of Eating Disorders, 46, 60-65.

Lees meer over DSM-V.

Leave a Reply

Close Menu