Skip to main content
search
Nieuws

Ontwikkel een gezonde leefstijl én een gezonde houding tegenover eten!

By 6 juni 2016No Comments

Stichting Human Concern – Centrum voor eetstoornissen vindt niet alleen een gezonde levensstijl belangrijk, maar ook een gezonde houding tegenover eten. Temeer nu uit grootschalig onderzoek van United European Gastroenterology (UEG) dat op 31 mei jl. naar buiten werd gebracht, blijkt dat een derde van de Europese kinderen tussen zes en negen jaar lijdt aan overgewicht. Dezelfde dag verscheen dit bericht in The Guardian : “Kinderen die door hun ouders gewezen worden op hun overgewicht komen juist meer aan dan andere kinderen.”

Deze onderzoeksuitkomsten kunnen nieuw licht werpen op alle programma’s die ook in Nederland in het leven geroepen zijn om samen met ouders overgewicht in een vroeg stadium aan te pakken. Want hoe kun je deze kinderen nu het beste helpen? Joke van Scheers, senior diëtist bij Stichting Human Concern, wil graag de nadruk leggen op het belang van een gezonde leefstijl, waarin voorlichting over gezond eten en voldoende bewegen voor iedereen, ongeacht je gewicht, de basis vormen en waarin BMI, calorie-inname of gewicht minder op de voorgrond staan : “Als deze basis klopt, mag je best af en toe een dagje wat minder gezond eten of wat minder bewegen. Evenwicht resulteert in een gezond gewicht!” Maar, waarschuwt ze: “Te gezond kan ook ongezond worden als je rigide keuzes maakt, door overmatig gezond te eten, veel producten vermijdt en/of overmatig beweegt. Zo vergroot je de kans op het ontwikkelen van een eetstoornis.” Human Concern-onderzoeker en ervaringsdeskundige Charlotte Bijkerk vult aan: “De nadruk op gezond voedsel kan bij sommige jongeren leiden tot een obsessie. Hoe groter de obsessie met (gezond) eten, des te kleiner de stap naar het ontwikkelen van een eetstoornis.”

De onderzoekers van de Universiteit van Liverpool en de Florida State University College of Medicine die het verband ontdekten tussen ouders die het gewicht van hun kind benoemden en hun gewichtstoename, hebben nog geen verklaring voor de oorzaak. Dit willen zij verder bestuderen. Een logische verklaring lijkt stigmatisering van mensen met overgewicht. Het continu benadrukken van een gezond gewicht werkt in zo’n geval averechts. Stichting Human Concern hoopt dat deze bevindingen worden meegenomen in alle voorlichtingsprogramma’s rond overgewicht, zodat het risico op het ontwikkelen van een eetstoornis zo klein mogelijk wordt.

Lees meer over voedingsbegeleiding.

Leave a Reply

Close Menu