Uit onderzoek van de BBC blijkt dat steeds meer Britse vrouwen van 40 jaar en ouder in behandeling zijn voor een eetstoornis. Volgens het onderzoek is een eetstoornis dus niet alleen een ziekte voor jonge meisjes, maar ook voor ouderen.
Bij Stichting Human Concern is ongeveer 1 op de 5 cliënten met een eetstoornis ouder dan 35 jaar. In de meeste gevallen ontwikkelt een eetstoornis zich tussen de 15 en 19 jaar, maar kan deze kan op latere leeftijd tot uiting komen. Marieke Brouwer is Ervaringsprofessional® bij Human Concern en behandelt naast jongeren ook oudere vrouwen, maar ook mannen: “Een eetstoornis ontwikkelt zich vaak op jonge leeftijd, maar mensen kunnen deze jarenlang verborgen houden. De eetstoornis is dan wel aanwezig.”
Trigger
Een ingrijpende gebeurtenis zoals een scheiding of geboorte van een kind kan een trigger zijn waardoor een sluimerende eetstoornis ineens aan de oppervlakte komt en een cliënt op latere leeftijd toch in behandeling gaat, legt Marieke Brouwer uit.
Bij haar oudere cliënten ziet Brouwer veel schaamte: “Ze vinden dat ze op hun leeftijd voor zichzelf moeten zorgen. De stap om hulp te zoeken is voor hen veel groter. En bij oudere cliënten duurt het soms langer voordat de behandeling klaar is. Ze zijn zo gewend om jarenlang hun stoornis te onderdrukken, waardoor zij meer moeite hebben om de patronen te doorbreken.” Daarom is het belangrijk om het probleem bespreekbaar te maken, zegt Marieke Brouwer. “De drempel moet omlaag, zodat makkelijker hulp wordt gezocht.”
Lees de ervaringsverhalen van Petra en Michel, die allen op latere leeftijd bij Human Concern in behandeling gingen.
Editie NL (RTL 4) heeft op 22 juni 2016 aandacht aan dit onderwerp besteed met oud-Human Concern cliënte Annemarie (49) en Ervaringsprofessional Marieke Brouwer, die reageren op dit onderwerp vanuit Human Concern locatie Zwolle. Bekijk het item hier terug.