Skip to main content
search
Nieuws

Oproep tot gezondheid en diversiteit op catwalk NY Fashion Week

By 8 februari 2017oktober 20th, 2023No Comments

In de modewereld wordt de laatste tijd vaak gesproken over ‘te magere modellen’. Zo is in Frankrijk twee jaar geleden een wet aangenomen die modellen met een BMI lager dan 18 verbiedt te werken, om te voorkomen dat modellen zich uithongeren om zoveel mogelijk werk te krijgen. In navolging van deze wet, kondigde de burgemeester van Londen een jaar later een verbod aan op het tonen van reclame ter promotie van een ‘ongezond lichaamsbeeld’ in de metro en bussen. Het zou vrouwen onzeker maken en ze het gevoel geven dat ze deze vaak onrealistische lichaamseisen moeten nastreven (The Evening Standard, 2016)

Bij modellen zelf bleef het over het algemeen wat stil. Maar nu hebben meer dan 60 modellen en enkele modellenbureaus een open brief geschreven aan de modeontwerpers die op de New York Fashion Week hun werk zullen tonen. In de open brief verzoeken ze Amerikaanse ontwerpers dringend om gezondheid op de catwalk dit seizoen prioriteit te geven en ‘diversiteit te vieren’.

Eetstoornissen
In de brief wordt een recent onderzoek aangehaald van de International Journal of Eating Disorders, dat bevestigd dat ongezond gewicht een ernstig probleem blijft in de mode-industrie: ‘Te vaak worden modellen gedwongen om hun gezondheid en veiligheid op het spel te zetten om aan het werk te kunnen of blijven’.

In de brief wordt ook gesproken over dat eetstoornissen leiden tot hogere sterftecijfers dan alle andere psychische ziekten. Daarnaast brengt een eetstoornis vaak onomkeerbare schade aan de gezondheid toe; ‘Een reden om samen met Model Alliance en de National Eating Disorders Association dit probleem aan te pakken’, aldus de schrijvers van de brief.

Social Media
Via verschillende socialmedia-kanalen met bij elkaar miljoenen volgers, zullen de ondergetekenden de leiders in de mode-industrie die de uitdaging aangaan promoten en aandacht geven. Ze schrijven: ‘Nu, meer dan ooit is het moment om de boodschap te verspreiden dat diversiteit ons sterk maakt. We hopen van harte dat alle ontwerpers, redacteuren, agents en casting directors gezamenlijk de creatieve kracht van de mode-industrie zullen omarmen om progressiever te zijn en om het juiste te doen’.

Trigger
Human Concern vindt gezondheid in de mode ook belangrijk en is blij met alle ontwikkelingen die bijdragen aan de beeldvorming van de ‘normale, gemiddelde vrouw’, in plaats van de ‘maakbare vrouw’. Human Concern is echter overtuigd dat het tonen van de maakbare vrouw niet de aanleiding is voor het ontwikkelen van een eetstoornis, alhoewel het wel een trigger kan zijn. Daarnaast benadrukt Human Concern het belang van een realistisch beeld van de vrouw in de maatschappij.

Of de oproep van de modellen en modellenbureaus ook echt gehoord zal worden moet vanaf 9 februari duidelijk worden, want dan gaat de New York Fashion Week van start.

Lees ook:


Staatssecretaris van Volksgezondheid (VWS) Martin van Rijn gaf vorig jaar (2016) aan niets voor dergelijke Nederlandse wetgeving voor modellen met een te laag BMI te voelen. Ondanks deze beslissing werd op de Fashion Week Amsterdam in 2016 een pledge (maatschappelijke belofte met waarden, principes en acties) ondertekend en aangeboden aan staatssecretaris Martin van Rijn.

De pledge ‘Gezondheid in de mode’ was mede een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid en het programma Alles is gezondheid… (Aig). Met het ondertekenen van de pledge onderkenden verschillende partijen zoals bekende modellenbureaus en ontwerpers, dat ze een belangrijke verantwoordelijkheid hebben. Ze tekenden onder andere voor het beschermen van de gezondheid, goed opdrachtgeverschap en goede begeleiding van modellen. Maar ook realistische beeldvorming van modellen in de media kwam aan bod.

(Beeld: NEDA, 2017)

Leave a Reply

Close Menu