Skip to main content
search
Nieuws

Prins Harry spreekt over psychische problemen

By 27 juli 2016No Comments

Prins Harry sprak op een bijeenkomst voor zijn liefdadigheidsinstelling voor psychische problemen ‘Heads Together‘ zélf openlijk over de verwerking rondom de dood van zijn moeder, prinses Diana. De prins gaf aan dat hij pas drie jaar geleden voor het eerst over de dood van Diana sprak, die bijna 20 jaar geleden om kwam bij een auto-ongeluk. Harry was toen 12 jaar oud.

Harry heeft er jaren niet over gesproken en heeft daar spijt van, zegt hij naar aanleiding van een vraag van voetballer Rio Ferdinand die vorig jaar zijn vrouw verloor aan kanker.

Het delen en open spreken over psychische problemen is enorm waardevol, zegt directeur behandelzaken/psychiater David Krol van Stichting Human Concern- Centrum voor eetstoornissen. Krol: “Ik vind het heel mooi dat prins Harry hierin een goed voorbeeld geeft. Hij is een bekendheid en veel mensen kijken naar hem. Wat hij doet en hoe hij dat doet is daarom van betekenis. Dat hij als ‘ambassadeur’ van een liefdadigheidsinstelling voor psychische klachten zelf ook meer openheid geeft over zaken die hem hebben geraakt of uit evenwicht brengen, is dan een goed voorbeeld.”

Harry benadrukt dat juist ook beroemdheden als voetballers of leden van het Koninklijk Huis psychische problemen kunnen hebben: “Veel mensen denken dat als je een baan hebt, financiële zekerheid hebt, een gezin, een huis, dat je dan alles hebt wat je nodig hebt en daarom wel met dit soort dingen om kan gaan.” Maar door nu open te zijn over de verwerking rondom het overlijden van zijn moeder, laat hij zien dat dat niet vanzelfsprekend is. Het praten over dergelijke psychische problemen zal volgens de prins pijn doen, maar het is geen teken van zwakte. Harry: “Het is pas zwak als je problemen met je psychische gezondheid niet herkent en er niks aan doet”.

David Krol vult aan: “Als je je been breekt ziet iedereen wat er met je aan de hand is. Met psychische klachten is dit anders. Je kunt alleen maar steun en begrip verwerven door er zelf open over te zijn. Dat geldt voor alle mensen, dus ook voor prinsen.”

Leave a Reply

Close Menu