Skip to main content
search
Nieuws

Professionals die zelf een eetstoornis overwonnen hebben

By 10 januari 2013No Comments

Carolien-den-BrokErvaringprofessionals®, professionele hulpverleners die zelf ook een eetstoornis of andere moeilijke levenservaring hebben overwonnen; dat is een onderdeel van de unieke en succesvolle behandel aanpak van Human Concern.

Toch is deze aanpak nog niet wereldwijd erkend. Weblog The Huffington Post in de US publiceerde een artikel over professionele hulpverleners die mensen met eetstoornissen begeleiden nadat ze zelf van een eetstoornis herstelden, waar in Amerika een speciale belangengroep voor opgericht is.

Gesteund door de Academy for Eating Disorders, een grote professionele organisatie in de Verenigde Staten, heeft deze belangengroep als doel een kader te scheppen onder welke voorwaarden de Ervaringsprofssional de ervaringsdeskundigheid kan inzetten. Duidelijk is dat ervaringsdeskundigheid bijdraagt aan een succesvolle genezing. Maar volgens experts zal het nog lang duren voordat werken met ervaringsdeskundigen volledig geaccepteerd zal zijn.

Carolien den Brok, zorgmanager bij Human Concern, reageert op het artikel: “Gelukkig wordt in dit artikel de ervaringsprofessional onderscheiden van de ervaringsdeskundige. Nog veel te vaak kent men (en maakt men) dit verschil helemaal niet. Ervaringsprofessie is een vak apart. Om in de therapeutische relatie van de voordelen te kunnen profiteren, moet je goed opgeleid zijn om niet in de valkuilen te stappen.”

“Maar ik denk dat niet alleen onwetendheid over ervaringsprofessie de acceptatie ervan beïnvloed. Wat als de geestelijke gezondheidszorg wél doordrongen raakt van de enorme kracht van Ervaringsprofessionaliteit! Of wat dacht je van de nog steeds heersende misvatting dat je nooit ‘helemaal en voor altijd’ van je eetstoornis genezen kunt… Er is inderdaad nog een lange weg te gaan!”

Lees het artikel op The Huffington Post (in het Engels).

Leave a Reply

Close Menu